Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erfprins Alois: geen vrouwen op de troon

15 augustus 2019 · Leestijd 2 min

De vorstenfamilie van Liechtenstein voelt er niets voor om de troonopvolgingsregels te veranderen. In het kleine vorstendom, ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland, zijn vrouwen uitgesloten van de troon. Erfprins Alois benadrukte in een kritisch interview met Zwitserse journalisten dat de familie geen wijziging wenst.

Aanleiding voor het vraaggesprek met onder meer de Neue Zürcher Zeitung, was de nationale feestdag van Liechtenstein die donderdag in het teken staat van het driehonderdjarig bestaan van het vorstendom. Dat wordt al het hele jaar gevierd, maar de festiviteiten vinden op de 'Staatsfeiertag' hun hoogtepunt.

Liechtenstein is de enige Europese monarchie waar vrouwen zijn uitgesloten van de troon. De basis daarvoor ligt in de Huiswet van het vorstenhuis, die volgens Alois misschien niet zorgt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen maar wel voor stabiliteit en voorspelbaarheid van het bestuur.

Macht

Erfprins Alois oefent sinds 2004 het dagelijks bestuur van Liechtenstein namens zijn vader vorst Hans Adam II uit. De 51-jarige Alois verdedigde vol passie het Liechtensteinse bestuursmodel, waarin de vorstelijke familie veel macht en zeggenschap heeft.

In de ogen van de Zwitserse journalisten, die zich nadrukkelijk als republikeinen afficheerden, was dat allesbehalve democratisch. Maar Alois wees er herhaaldelijk op dat de grondwet de bevolking de mogelijkheid geeft de vorst naar huis te sturen, en de vorst niet veel mogelijkheden heeft tegen de wil van de bevolking in te gaan.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--