Europese koningshuizen hebben bloemenkransen naar Queen gestuurd
Een groot deel van de Europese vorstenhuizen heeft bloemenkransen naar de Britse koninklijke familie gestuurd als laatste groet aan de vorige week overleden prins Philip. Uit Nederland kwamen twee grote witte kransen namens het koningspaar en prinses Beatrix, zo merkten verschillende Britse royaltyverslaggevers op Twitter op.
Andere kransen kwamen onder meer uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. De bloemen lagen zaterdag in het gras waar de rouwstoet langsreed.
Na het overlijden van Philip plaatste het Nederlandse koningshuis al een herinnering aan de hertog van Edinburgh op sociale media. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken hem "met groot respect", zo lieten ze weten. "Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden. Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk. Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de koninklijke familie."
Voor zover bekend troffen Willem-Alexander en Máxima prins Philip in november 2015 voor het laatst. Toen reisde het koningspaar af naar Londen voor Remembrance Sunday. De koning legde een krans om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland, in 2015 precies zeventig jaar geleden.
Het koningspaar bracht in 2018 een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Prins Philip was niet betrokken bij het openbare programma van het bezoek. Ook bij het meest recente officiële bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan het Verenigd Koninkrijk in 2019, toen de koning werd geïnstalleerd tot ridder in de Orde van de Kousenband, was Philip voor zover bekend niet aanwezig.
Kijkcijfers
De uitvaart van de Britse prins Philip is zaterdagmiddag gemiddeld door zo'n miljoen Nederlanders gevolgd via NPO 1. In totaal keken bijna 2 miljoen mensen naar een deel van de ceremonie, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).
Mogelijk keken nog meer Nederlanders rechtstreeks via Britse zenders als BBC 1 of ITV. Deze cijfers worden niet meegenomen in de dagelijkse rapporten van SKO.
De uitvaart van prins Philip, de man van koningin Elizabeth, werd zaterdagmiddag rechtstreeks uitgezonden. Voor de NOS deden Astrid Kersseboom, Suse van Kleef en Tim de Wit verslag.
In Groot-Brittannië hebben meer dan 13 miljoen Britten zaterdagmiddag naar de uitvaart gekeken. De meeste kijkers, zo'n 10,8 miljoen, keken via de BBC. Dat meldt Deadline.
Met 13 miljoen kijkers is de uitvaart beter bekeken dan het afscheid van koningin-moeder Elizabeth in 2002. Toen keken zo'n 10,4 miljoen mensen. De begrafenis van prinses Diana in 1997 werd zelfs door 32 miljoen Britten gevolgd. Dat is het Verenigd Koninkrijk nog steeds een van de hoogste cijfers ooit gemeten.
Eenzame Elizabeth
De vorige week overleden prins Philip domineert zondag nog een laatste maal de Britse ochtendkranten. Foto's van zijn uitvaart prijken op vrijwel alle voorpagina's. De meeste titels zoomen in op het verdriet van koningin Elizabeth, die tijdens de dienst helemaal alleen zat.
"Zegen haar", is de kop van the Daily Star Sunday. De tabloid schrijft erbij dat de vorstin voor het eerst in 73 jaar "echt alleen" was. "Het eenzaamste afscheid", aldus The Sunday Mirror. The Sunday Express beschrijft hoe Elizabeth "betraand" in de kerkbanken zat maar ook dat ze in gedachten niet alleen was. "We delen allemaal haar verdriet", aldus de krant.
Veel tabloids hebben ook aandacht voor de prinsen William en Harry die zich "als broers gedroegen" op de uitvaart van hun grootvader. De twee liepen gezamenlijk uit St. George's Chapel en dat biedt volgens The Sun on Sunday goede hoop dat hun relatie zal verbeteren.
The Sunday Times beschouwt Catherine, de vrouw van prins William, als vredestichter. De hertogin van Cambridge knoopte als eerst een gesprek aan met haar zwager en liet zich daarna afzakken zodat William en Harry naast elkaar liepen.
Schema
Leden van de Britse koninklijke familie kijken de komende tijd extra om naar koningin Elizabeth. Volgens The Daily Mirror is er een schema opgezet door haar dochter prinses Anne zodat de Queen geregeld gezelschap heeft na het overlijden van haar man prins Philip.
Door de versoepeling van de coronaregels in Groot-Brittannië is bezoek van gezinnen weer mogelijk. Volgens de tabloid zullen afwisselend Anne, haar schoondochters Camilla en Sophie en Catherine, de vrouw van prins William, naar Windsor Castle gaan om op afstand met Elizabeth en haar honden te wandelen.
Woensdag wordt de koningin 95 jaar. Het is haar eerste verjaardag in bijna tachtig jaar zonder Philip aan haar zijde. Meestal gaat haar verjaardag gepaard met het uitgeven van een nieuw portret, maar volgens de Daily Mail zijn die plannen in de ijskast gezet.
Bron: ANP