Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een exclusief kijkje achter de schermen op het schip dat prinses Amalia morgen gaat dopen

één dag geleden · Leestijd 3 min

Morgen is een bijzondere dag voor prinses Amalia: ze doopt het schip 'Den Helder'. Tirza van der Graaf neemt je mee achter de schermen van dit indrukwekkende project en spreekt met Arjan Risseeuw, de projectdirecteur van de bouw van het schip.

Het Combat Support Ship 'Den Helder' wordt morgen gedoopt door niemand minder dan prinses Amalia. Blauw Bloed mag vandaag al even op het schip rondkijken. Presentator Tirza van der Graaf spreekt met Arjan Risseeuw, hij was de projectdirecteur van de bouw van het schip en kan ons alles vertellen over dit marineschip. "Het is fantastisch", zegt Arjan over de komst van prinses Amalia. "Het is een belevenis, het is een prachtige gelegenheid om in deze tijd ons en onze klanten en de samenwerking op de kaart te zetten", zo duidt de projectleider. "We hebben tien jaar geen marineschepen meer geleverd, en dit is de eerste die dan weer komt. En dat prinses Amalia deze dan gaat dopen is heel leuk."

De prinses rondleiden

Arjan heeft morgen ook nog een rol. "Na de doopplechtigheid zal ik samen met de projectleider van de marine haar rondleiden over het schip en laten zien wat voor een prachtig schip we hebben." De doop zelf is strak geregisseerd. "Ik denk dat we hier al jaren mee bezig zijn op een bepaalde manier", geeft Arjan toe. "De naam van het schip heeft de marine, onze eindklant, gekozen", legt Arjan uit. "Dat heeft in dit geval te maken met dat Den Helder logistiek een poort is voor de marine, de marine opereert vanuit deze stad. En dit schip is een logistiek schip, dus in die zin is de naam 'Den Helder' gekozen."

Over het Combat Support Ship 'Den Helder'

Het schip van bijna 180 meter lang is ontworpen en gebouwd door Damen Naval in opdracht van het Ministerie van Defensie. Het wordt het nieuwe bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine en kan zo'n 75 bemanningsleden huisvesten. "Denk aan olie, voor het schip zelf maar ook als helikopterbrandstof, eventueel water, maar er kunnen ook zware lasten worden overgedragen aan andere schepen. Dan kun je denken aan munitie, dat soort zaken die hier groot opgeslagen kunnen worden." De bouw van het schip heeft zo'n vijf jaar geduurd, maar in 2017 werden de eerste gesprekken met Defensie al gevoerd over hoe het schip eruit moest komen te zien.

Misschien vind je dit ook interessant: prinses Amalia heeft officieel niet de titel kroonprinses.

Beeld: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--