Wist je dat prinses Amalia niet de titel kroonprinses heeft? Blauw Bloed legt uit
![](https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_2520/2v52td43dvq-header-afbeelding-3.jpg)
In de Scandinavische monarchieën heet de troonopvolger kroonprins(es). Maar in Nederland gaat het anders. Prinses Amalia is geen kroonprinses, maar Prinses van Oranje. Hoe komt dat? En hoe zit het in andere koningshuizen? Blauw Bloed zoekt het uit.
Het staat regelmatig fout vermeld: kroonprinses Amalia. Want deze term kennen we niet in Nederland. Bij ons heet de troonopvolger Prins(es) van Oranje. Het is een titel die al eeuwenlang bestaat. De eerste Nassau die de titel kreeg, was Willem van Nassau, beter bekend als Willem van Oranje. Toen Nederland een monarchie werd, werd de titel gegeven aan de oudste zoon van de koning.
Eerste Prinses van Oranje
Prinses Amalia is de eerste Prinses van Oranje. Dat komt omdat de titel wordt gevoerd door de troonopvolger en een vrouw daar lange tijd niet voor in aanmerking kwam. Pas als er geen mannen beschikbaar waren, kon een vrouw staatshoofd worden. Dat gebeurde in 1890, toen de tienjarige Wilhelmina haar overleden vader koning Willem III opvolgde. Ze was nooit Prinses van Oranje geweest. Het duurde tot 1983 voor de Grondwet werd aangepast en het oudste kind van het staatshoofd standaard de troonopvolger werd. Ook koningin Juliana en prinses Beatrix zijn nooit Prinses van Oranje geweest.
Lees verder onder de foto.
![ANP-508699413](https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/45hmzv45po9t-anp-508699413.jpg)
België
Hoe zit het bij de andere Europese monarchieën? In België is prinses Elisabeth, de oudste dochter van koning Filip, Hertogin van Brabant. Een reden dat in Nederland en België geen kroonprins-titel voorkomt zou kunnen zijn dat Nederland en België jonge monarchieën zijn en dat voor de titel van een troonopvolger is teruggegrepen op oude titels die al langer in de familie waren (Prins van Oranje), of die verbonden waren aan het grondgebied waaruit het land is ontstaan (Hertog van Brabant).
Lees verder onder de foto.
![ANP-503920154](https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/1c1kut6p23nf-anp-503920154.jpg)
Het Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk heeft ook een oude titel voor de troonopvolger: Prins van Wales, een titel die in ieder geval al sinds de twaalfde eeuw bestaat. De titel krijgt de troonopvolger niet automatisch bij geboorte, maar op een moment dat door het staatshoofd wordt gekozen. Koning Charles benoemde zijn oudste zoon William een dag na zijn eigen troonsbestijging tot Prins van Wales. Zelf werd hij Prins van Wales in 1958, toen hij negen jaar was, ruim zes jaar nadat zijn moeder koningin was geworden.
Lees verder onder de foto.
![ANP-507707869](https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/2xuoaz5yup1r-anp-507707869.jpg)
Spanje
De Spaanse troonopvolgster Leonor is sinds de troonsbestijging van haar vader koning Felipe in 2014 Prinses van Asturië. Deze titel gaat terug tot 1388, toen koning Juan I van Castilië de titel aan zijn oudste zoon Hendrik verleende. Destijds had de titel een direct verband met het prinsdom Asturië in Noordwest-Spanje, tegenwoordig is de titel symbolisch. Wél is Leonor sinds 2019 jaarlijks aanwezig bij de uitreiking van de Prinses van Asturië-awards.
Lees verder onder de foto.
![ANP-511823585](https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/7f62yeni4hp8-anp-511823585.jpg)
Conclusie
Conclusie is dat de meeste Europese monarchieën de titel kroonprins(es) niet kennen. Alleen de Scandinavische koninklijke families gebruiken deze titel, de andere Europese koningshuizen hebben allemaal een eigen titel voor de troonopvolger.
Tekst: Simone Lamain
Beeld: ANP