Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze prins werd ontvoerd door de Spanjaarden en 30 jaar later pas vrijgelaten

8 februari 2024 · Leestijd 4 min

In het Verhaal van Nederland Oranje Nassau volgen we de familie Oranje-Nassau van het prille begin tot aan het heden. In de tweede aflevering volgen we de strijd om de titel Prins van Oranje na het overlijden van Willem van Oranje. De enige die 'echt' aanspraak kan maken op deze titel is de oudste zoon van Willem van Oranje: Filips Willem van Oranje. Maar hij is op het moment van overlijden in handen van de vijand, koning Filips II van Spanje.

Op 19 december 1554 wordt Filips Willem geboren. Hij is het eerste kind van Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren. Op het moment van de geboorte van Filips Willem is Willem van Oranje een invloedrijke edelman aan het hof van keizer Karel V, en Filips Willem wordt dan ook katholiek gedoopt. Hij gaat studeren in Leuven, de plek waar hij uiteindelijk ontvoerd wordt.

Ontvoering door koning Filips II

Wanneer in Nederland de opstand uitbreekt en Willem van Oranje niet hard optreedt, raakt hij op slechte voet met koning Filips II van Spanje die op dit moment de macht heeft in het land. Om Willem van Oranje terug te pakken, maakt Filips II een rigoureus besluit. Hij ontvoert Filips Willem uit zijn studieverblijf in Leuven en laat hem vervoeren naar Spanje. Filips Willem is dan veertien jaar oud en zal zijn vader nooit meer terugzien.

Filips Willem mag van koning Filips II wel zijn studie vervolgen in Spanje, waar hij zich specialiseert in klassieke talen. Ook wordt Filips Willem katholiek opgevoed. Dit allemaal in de hoop dat koning Filips II de zoon van Willem van Oranje ooit als een troef kan inzetten voor zijn eigen gewin. Een katholieke prins met een Spaanse opleiding aan het hoofd van de familie Oranje-Nassau zou de Spaanse koning erg goed uitkomen. Na zijn studie wordt Filips Willem 'weggestopt' in een oude burcht en alhoewel hij niet als een gevangene wordt behandeld, is zijn verblijf daar niet al te comfortabel.

Lees verder onder de foto.

Prince_Philip_William_of_Orange_(1554–1618),_by_Frans_Pourbus_II
Filips Willem geschilderd door Frans Pourbus II.

Overlijden Willem van Oranje

In 1584 slaat het noodlot toe en overlijdt Willem van Oranje. Dit is het startschot van een hoop ellende wat betreft de erfenis. Filips Willem maakt als oudste zoon als enige aanspraak op de titel Prins van Oranje, maar zijn halfbroer Maurits eist ook de titel op onder de noemer 'geboren Prins van Oranje'. De zus van Filips Willem, Maria, kan niet aanzien hoe de titel van haar broer (die ze al meer dan 30 jaar niet meer heeft gezien) wordt afgepakt. Zij noemt zich dan ook 'geboren Prinses van Oranje'. De titels van Maurits en Maria zijn allebei verzonnen.

Koning Filip II laat Filips Willem gaan om terug te keren naar Nederland, maar daar wordt hij minder hartelijk ontvangen dan hij dacht. Wanneer Filips Willem na 30 jaar terugkeert naar Nederland is bijna iedereen hem vergeten. Hij blijft echter toenadering zoeken tot de familie.

Naar Orange in Frankrijk

Alhoewel de titel van Willem van Oranje uit het gebied Orange komt in Frankrijk, was hij er in zijn leven nooit geweest. Hier maakt Filips Willem verandering in. Hij bezoekt het gebied en laat zich daar officieel inhuldigen als Prins van Oranje. Op 23 november 1606 trouwt hij met de Franse Eleonora van Bourbon-Condé. Een strategische zet, omdat hij door dit huwelijk de steun krijgt om zich in het prinsdom Orange te vestigen. Uit het huwelijk worden geen kinderen geboren. Een jaar later, in 1607, tekent Filips Willem een loyaliteitsverklaring aan de Staten Generaal en in 1608 laat hij zich inhuldigen als Graaf van Buren en als Heer van Breda.

Lees verder onder de foto.

Michiel_Jansz_van_Mierevelt_-_Filips_Willem_prins_van_Oranje
Filips Willem ©Publiek Domein, schilder onbekend.

Tracaet van partage

In 1609 wordt er eindelijk een besluit gemaakt over de erfenis van Willem van Oranje. De bezittingen worden verdeeld onder de halfbroers Filips Willem, Maurits en Frederik Hendrik. Filips Willem krijgt officieel de titel Prins van Oranje en wordt eigenaar van de gronden waar hij door zijn geboorte recht op heeft. Lang kan hij er alleen niet van genieten, want Filips Willem overlijdt op 20 februari 1618 op 63-jarige leeftijd. Zijn halfbroer Maurits volgt hem op.

Foto's: Publiek domein

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--