Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem van Oranje

3 februari 2024 · Leestijd 3 min

Willem van Oranje is in zijn leven met vier verschillende vrouwen getrouwd. Zijn eerste echtgenote was Anna van Egmond, een huwelijk dat hem veel bezittingen en status gaf. Maar wie was deze rijke erfgename?

Anna van Egmond wordt in 1533 geboren als enige dochter van Maximiliaan, graaf van Buren en Leerdam, en zijn vrouw Françoise de Lannoy. Anna en haar moeder verblijven vaak op hun familiekasteel in Buren terwijl Maximiliaan druk is met zijn taken als onder andere legeraanvoerder van Karel V.

Lees verder onder de foto.

Anna_von_Egmond
Een portret van Anna van Egmond.

Maximiliaan overlijdt plotseling in 1548 en de pas 15 jaar oude Anna volgt haar vader op als gravin van Buren en krijgt ook andere titels. Door haar vele bezittingen en het land dat ze erft, wordt ze een zeer begeerlijke partner op de huwelijksmarkt. Maar naar verluidt heeft Anna's vader op zijn sterfbed het huwelijk van zijn dochter al geregeld. En dat is niet met zomaar iemand.

Huwelijk met Willem van Oranje

Maar liefst drie jaar lang wordt er onderhandeld over het huwelijk tussen Anna en Willem van Oranje. Wanneer de twee 18 jaar zijn, trouwt het jonge stel in de Sint Lambertuskerk in Buren. Het huwelijk is voor beiden gunstig, want Willem krijgt de titel graaf van Buren en Anna wordt prinses.

Lees verder onder de foto.

Sint Lambertuskerk in Buren
De Sint Lambertuskerk in Buren, waar Anna en Willem zijn getrouwd.

De verbintenis levert Willem en Anna niet alleen status op. Uit de brieven die Willem schrijft aan zijn vrouw, blijkt dat ze ook een liefdevol huwelijk hebben. Willem heeft zelfs een koosnaampje voor Anna, Tanneke. Samen krijgen ze twee dochters en een zoon, maar een van hun dochters overlijdt jong.

Lees verder onder de foto.

Antonio_Moro_-_Willem_I_van_Nassau
Willem van Oranje in 1554, geschilderd door Anthonie Mor.

Plotselinge overlijden

In 1558 wordt Anna plotseling ziek. Na een kort ziekbed overlijdt de dan pas 25-jarige vrouw van Willem plotseling. Ze wordt begraven in de Grote of Lieve Vrouwe Kerk in Breda. Hun zoon Filips Willem erft uiteindelijk na het overlijden van Willem van Oranje onder andere het graafschap Buren en dochter Maria sticht in 1612 een weeshuis in het vestingstadje.

Lees verder onder de foto's.

Michiel_Jansz_van_Mierevelt_-_Filips_Willem_prins_van_Oranje
Portret van Filips Willem door Michiel Jansz van Mierevelt.
Maria_of_Nassau
Portret van Maria, de dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmond.

Nog altijd speelt Buren een belangrijke rol voor de koninklijke familie. Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima graaf en gravin van Buren en verschillende leden van de Oranjes zijn er meerdere keren op bezoek geweest. En in 1986 gebruikt Willem-Alexander de schuilnaam W.A. van Buren om de veertiende Elfstedentocht incognito te kunnen schaatsen.

willem-alexander-elfstedentocht2
BeatrixWeeshuisBuren.jpg
Prinses Beatrix bij de viering van het 400-jarig bestaan van het Weeshuis in Buren. Tegenwoordig is het Museum der Koninklijke Marechaussee in het pand gevestigd.

Bronnen: Paleis het Loo/Historiek.net

Foto's: ANP/Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--