Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fotoportret Juliana: Huwelijk en familie

4 december 2022 · Leestijd 5 min

Dit is het tweede deel in een reeks van vier fotoartikelen waarin wij terugblikken op het leven van koningin Juliana. In het vorige deel hebben we de eerste achttien jaar van haar leven bekeken. Deel twee zoomt in op Juliana’s huwelijk en familie tot 1948, het jaar van haar inhuldiging tot koningin.

Op 7 januari 1937 geeft Juliana het jawoord aan prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. Enkele maanden voor het huwelijk wordt de verloving door koningin Wilhelmina bekendgemaakt. Juliana is dan stapelgek op Bernhard.Het wordt een lang maar niet altijd gelukkig huwelijk, toch blijven ze bij elkaar totdat de dood hun hen scheidt. Juliana heeft ook sterke banden met haar ouders en grootmoeder. Van hen leert ze veel voor het haar aankomende koningschap.

1. Emma-Juliana-Hendrik-Wilhelmina-1930

Juliana is een familie- en mensenmens. Op deze foto staan van links naar rechts: Emma (koningin-moeder), Prinses Juliana, prins Hendrik en koningin Wilhelmina. Met allemaal had ze een zeer sterke band. In haar voorbereiding op het koningschap leert ze veel van deze drie. Haar vader, prins Hendrik, overlijdt in 1934. Oma Emma overlijdt iets eerder datzelfde jaar. Hierdoor wordt Juliana meer naar de voorgrond geschoven en verschijnt ze vaker aan de zijde van haar moeder.

6.Bernhard-Juliana-1936-Verlaten-Bioscoop

Op 8 september 1936 wordt de verloving van prinses Juliana met prins Bernhard bekendgemaakt. Deze foto is net voor of tijdens de verlovingsperiode. Juliana en Bernhard verlaten hier een bioscoop. De film die ze hebben gezien gaat over het leven van Juliana.

14. ontspanningsreis-Juliana-Wilhelmina-1935

Om even te ontsnappen aan de Hollandse drukte gaan Wilhelmina en Juliana in 1935 naar Schotland voor een vakantie in de Schotse Hooglanden.

15. Rondrit-Juliana-Bernhard-rondrit-Verloving

Om de verloving van Juliana en Bernhard te vieren wordt er een rondrit gehouden door de Amsterdamse straten. Het geluk straalt er vanaf bij het pasverloofde stel. De verloving brengt vreugde in het land waar de gevolgen van de wereldwijde economische crisis goed te voelen zijn.

17. Verlovingsfoto-Juliana-Bernhard-1936

Als officiële foto voor de verlovingsaankondiging wordt dit portret gedeeld met de Nederlandse kranten.

7. Huwelijk-Juliana-Bernhard-1937

Op 7 januari 1937 treden Juliana en Bernhard in het huwelijk. Ze trouwen in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Een van Juliana's getuigen is haar oom, Adolf van Mecklenburg-Schwerin. Ook het huwelijk is een feest waar het volk ernstig behoefte aan heeft. De grote festiviteiten, die door het hele land worden gevierd, brengen weer wat licht in sombere tijden.

10. Juliana-Bernhard-Na-Huwelijk

Prinses Juliana en prins Bernhard poseren op hun huwelijksdag voor een foto met hun twee bruidsmeisjes en twee bruidsjonkers.

8. Juliana-Beatrix-Bernhard
Prinses Juliana en prins Bernhard met een kleine Beatrix.

Op 31 januari 1938, iets meer dan een jaar na het huwelijk wordt er een prinsesje geboren. Beatrix Wilhelmina Armgard ziet op een maandagmorgen op Paleis Soestdijk het levenslicht. De namen Wilhelmina en Armgard verwijzen naar haar grootmoeders. Dit is een van de eerste foto’s waar Beatrix op staat.

4. 40-jarig-jubileum-wilhelmina-juliana-bernhard

In 1938 viert koningin Wilhelmina haar 40-jarig regeringsjubileum. Haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard vergezellen haar bij de evenementen die zich afspelen rondom deze gelegenheid. Moeder en dochter lopen hier op de Dam in Amsterdam. Bernhard loopt in een militair kostuum.

5. Bekend-making-mobilisatie-1939-kleine beatrix

Nog geen jaar later, in 1939, is de blijdschap ver te zoeken. De mobilisatie van de Nederlandse troepen wordt bekendgemaakt. Nederland dreigt namelijk in oorlog te komen met Duitsland. Prins Bernhard met prinses Beatrix op zijn arm, komt met zijn vrouw en schoonmoeder koningin Wilhelmina aan bij Paleis Noordeinde. Ze worden door een grote menigte onthaald.

NL-HaNA_2.24.05.02_0_021-0068_1-groot

Een mooie familiefoto van de pasgeboren prinses Irene. Juliana bevalt van haar tweede dochtertje op 5 augustus 1939 op Paleis Soestdijk. De drie dagen oude Irene heeft bekijks van haar oma’s Wilhelmina en Armgard (moeder van Bernhard) en de kleine Beatrix.

NL-HaNA_2.24.05.02_0_021-0398_1-groot

Tijdens de meidagen van 1940 verblijft het prinselijk gezin op Paleis Noordeinde. Als er gevaar dreigt verplaatst het gezin zich naar de schuilkelder. Op deze foto is Juliana samen met Beatrix te zien. Prinses Irene zit bij Juliana op schoot. Ze zitten bij de ingang van de schuilkelder.

koninklijke familie 1943 -doop margriet
1943: Prinses Juliana, prins Bernhard en de prinsessen Beatrix en Irene na de doop van prinses Margriet.

Als de Duitsers Nederland binnenvallen wijkt de koninklijke familie uit naar Londen. Wilhelmina en Bernhard blijven daar, Juliana gaat niet veel later met Beatrix en Irene naar Canada. Juliana’s moeder en man brengen regelmatig bezoeken aan het Noord-Amerikaanse land. In 1943 komt er een derde kindje bij in het prinselijk gezin. Prinses Margriet wordt geboren in Ottawa.

2. De prinssen en Juliana in Canada
Prinses Juliana met haar dochters in Canada, in 1947 wordt prinses Marijke geboren die zich later prinses Christina zal noemen.

Op deze foto staat Juliana met haar drie dochters Beatrix, Irene en margriet. De foto is gemaakt rond 1944 in Canada.

NL-HaNA_2.24.01.03_0_900-6102-groot
Prins Bernhard haalt zijn gezin in Canada op voor een tijdelijke terugkomst naar Nederland in 1944.

Als de oorlog voorbij is keert de koninklijke familie terug naar Nederland. Bernhard en Wilhelmina zijn al in Nederland als Juliana en de drie prinsesjes op 2 augustus 1945 aankomen. Beatrix en Irene vlogen met een ander toestel dan Juliana en Margriet. Dit werd gedaan omdat men het te riskant vond om het koninklijke viertal in één vliegtuig te vervoeren.

6. bERNHARD, HONDJE, JULIANA EN KIDS

Het is 1947. Op deze foto poseert de prinselijke familie met hun jongste gezinslid: prinses Marijke. Zij wordt op 18 februari van dat jaar geboren. Op de foto staat ook hun familiehondje. Er is ook duidelijk te zien dat Beatrix (zittend tussen Juliana en Bernhard in) een verwonding aan haar knie heeft.

Lees verder onder foto!

7. Juliana 3 kinderen

De prinselijke familie gaat in 1948 op vakantie naar Zermatt, Zwitserland. Op de foto is Juliana te zien met prinses Marijke op schoot, haar jongste dochter. Naast haar staan prinses Margriet en Irene.

Koningin Juliana (1948-1980)

Voor het derde deel kijken we volgende week naar de regeerperiode van Juliana. Hieronder zie je alvast een voorproefje! Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Doe dat hier!

Inhuldiging Juliana 1948

Foto's: Nationaal archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--