Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Trossen los! Koning Frederik en koningin Mary geven openhartig interview op zee

3 mei 2024 · Leestijd 3 min

Koning Frederik en koningin Mary hebben donderdag het vaarseizoen geopend. Dat deden ze door aan boord te gaan van het koninklijke schip Dannebrog. Onder grote belangstelling van het publiek voer het Deense koningspaar de haven in Kopenhagen uit, op weg naar hun volgende bestemming. Aan boord van het schip gaven Frederik en Mary een openhartig interview over de troonswisseling en de periode erna.

Koninklijke vaartocht

Voor het eerst als koning en koningin van Denemarken, zijn Frederik en Mary aan boord gegaan van het koninklijke schip Dannebrog. Het jacht dient voor de Deense koninklijke familie als een soort varend paleis. Koning Frederik en koningin Mary zullen er de komende tijd dan ook diverse staatsbezoeken mee afleggen. Donderdag maakte het koningspaar alvast een binnenlandse vaartocht, en dat bleef niet onopgemerkt bij de Deense bevolking. Op de kade hadden vele belangstellenden zich verzameld om Frederik en Mary uit te zwaaien. Ook werden er 27 kanonschoten afgevuurd.

Lees verder onder de foto's.

frederik_mary_dannebrog
Koning Frederik en koningin Mary worden uitgezwaaid door het publiek.
frederik_mary_dannebrog
Het Deense koningspaar is klaar voor vertrek.
frederik_mary_dannebrog
Koning Frederik en koningin Mary worden naar de Dannebrog gebracht.

Eerste interview als koningspaar

Eenmaal aan boord hebben koning Frederik en koningin Mary tijd voor een openhartig interview. Tijdens het gesprek blikken de twee terug op de dag van de troonswisseling. "Het was heel overweldigend en ontroerend voor mij. Ik voelde me buitengewoon goed ontvangen", zo vertelt koning Frederik. "Het hoogtepunt was misschien wel toen Mary en de kinderen naar buiten kwamen en achter me stonden, terwijl de Denen voor me stonden te juichen en te zwaaien. Het was een van de meest indrukwekkende momenten van mijn leven", voegt hij eraan toe. Ook koningin Mary laat weten dat ze veel mooie herinneringen heeft aan de dag. Een moment dat er uitsprong, was toen Mary met de kinderen in de troonzaal stond en Frederik het balkon op ging. "Het was een prachtig moment. Ik was zowel heel blij als heel trots", zo deelt Mary.

Koning Frederik en koningin Mary vertellen ook hoe ze de tijd na de troonswisseling hebben beleefd. "Het was soms overweldigend. Er zijn veel veranderingen en beslissingen, zowel grote als kleine", aldus Mary. Dat beaamt Frederik. "Er zijn nog steeds veel nieuwe dingen die ons tegelijkertijd vertrouwd zijn: een Raad van State leiden, audiënties, ambassadeursontvangsten. Het staat in de functieomschrijving, maar het is nog steeds nieuw", zo vertelt hij.

Lees verder onder de foto's.

dannebrog
Het schip de Dannebrog arriveert op de volgende bestemming: de haven van Helsingor.
frederik_2024
Koning Frederik begroet het publiek.
Mary_2024
Koningin Mary schudt handen van de belangstellenden.
Frederik_Mary_2024
Het Deense koningspaar wordt hartelijk ontvangen.

Aanstaande maandag en dinsdag zullen Frederik en Mary hun eerste staatsbezoek als koning en koning afleggen. In Zweden zal het paar ontvangen worden door koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Wil je niks missen? Houd onze website dan goed in de gaten!

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--