Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: waarom is er in Denemarken geen kroning?

14 januari 2024 · Leestijd 3 min

Op 14 januari 2024 treedt koningin Margrethe af na 52 jaar. Je zou denken dat het aanstellen van een nieuwe koning met veel trammelant en bravoure gepaard gaat. Toch lijkt de ceremonie in geen verte op de kroning van Charles van afgelopen jaar. Dit is waarom er in Denemarken geen kroning is.

Laten we beginnen met het uitleggen van het verschil tussen een kroning en een inhuldiging. Bij een kroning kun je bijvoorbeeld denken aan de feestelijke kroning van Charles op 6 mei 2023. Tijdens deze ceremonie werd ook daadwerkelijk een kroon op het hoofd van de vorst geplaatst, in dit geval dus Charles. Bij een inhuldiging gebeurt dit niet. 

Het andere grote verschil tussen de twee ceremonies is dat een kroning van religieuze aard is en een inhuldiging niet. Een inhuldiging is een seculiere ceremonie die voorkomt in landen waar kerk en staat van elkaar gescheiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Nederland waar koning Willem-Alexander werd ingehuldigd in plaats van gekroond. 

Lees verder onder de foto.

Beatrix, Willem-Alexander en Maxima ondertekenen abdicatie akte
Koningin Beatrix, haar zoon kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima ondertekenen de akte van abdicatie.

Geen kroning, wel een koning

In Denemarken is er sprake van een troonswisseling in plaats van een kroning. Deze lijkt, zover wij nu weten, een beetje op de troonswisseling in 2013 in Nederland. Zodra koningin Margrethe op 14 januari haar handtekening zet onder een abdicatieverklaring wordt haar zoon kroonprins Frederik koning. 

De troonswisseling vindt plaats tijdens een zitting van de Deense Raad van State op paleis Christiansborg. Naast Margrethe en Frederik zijn ook kroonprinses Mary, die koningin wordt, en de toekomstige troonopvolger Christian hierbij aanwezig. Prins Christian, de oudste zoon van Frederik en Mary, krijgt na de zitting de titel kroonprins.

Lees verder onder de foto.

Margrethe_huwelijk_frederik
Koningin Margrethe bij het huwelijk van Frederik en Mary.

Geen grote festiviteiten in Denemarken

Anders dan in het Verenigd Koninkrijk vinden er landelijk zover bekend is geen grote festiviteiten plaats. Dat is niet voor het eerst, want bij de inhuldiging van koningin Margrethe in 1972 werd er niet eens een ceremonie gehouden. "Ze verscheen na het overlijden van haar vader in rouwkleding op het balkon. Dat was voor de nieuwe koningin het moment waarop haar onderdanen haar konden toejuichen; verder was er geen ceremonie", legde René Brus, schrijver van 'Crown Jewels' al in 2013 uit aan de NOS

Lees verder onder de foto.

Margrethe wordt uitgeroepen tot koningin
Op 15 januari 1972 roept premier Jens Otto Krag Margrethe uit tot koningin van Denemarken.

Weten hoe de ceremonie eruit gaat zien? Dit is wat we tot nu toe weten over de troonswisseling. En we houden je op de website van Blauw Bloed uiteraard op de hoogte van het laatste nieuws. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--