Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is wat we tot nu toe weten over de troonsafstand van koningin Margrethe

2 januari 2024 · Leestijd 6 min

Na 52 jaar doet koningin Margrethe van Denemarken op 14 januari afstand van de troon. Dit maakte de koningin, die sinds het overlijden van koningin Elizabeth de langst regerende vorst ter wereld is, bekend tijdens haar jaarlijkse eindejaarstoespraak. 14 januari 2024 gaat voor Denemarken dus de boeken in als een historische dag. Dit is wat we tot nu toe weten over de troonsafstand van koningin Margrethe.

Het programma van 14 januari

Het schema voor de troonswisseling is bekend gemaakt. Om 13:35 vertrekken kroonprins Frederik en kroonprinses Mary samen met prins Christian vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg in Kopenhagen.

Twee minuten later, om 13:37, rijdt koningin Margarethe in een gouden bruiloftskoets vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg. Hierbij wordt ze begeleid door de Gardehusarregimentet, decavalerie-eenheid van het Koninklijk Deens leger.

Om 14:00 arriveren koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun zoon Prins Christian bij de Raad van State bij paleis Christianborg. Daar zal koningin Margrethe haar handtekening zetten onder een abdicatieverklaring. Of de rest van de koninklijke familie daarbij aanwezig is, is nog niet bekend.

Koningin Margrethe vertrekt voor de laatste keer als koningin in de gouden koets voor haar traditionele nieuwjaarsrit van paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg op 4 januari.
Koningin Margrethe vertrekt voor de laatste keer als koningin in de gouden koets voor haar traditionele nieuwjaarsrit van paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg op 4 januari.

Om 14:15 vertrekt koningin Margarethe van paleis Christiansborg. De koningin rijdt weer terug naar paleis Amalienborg. Een kwartiertje later, om 14:30 houden de nieuwe koning Frederik en koningin Mary een receptie voor uitgenodigde gasten. 

Om 15:00 vertrekt het gezelschap naar het balkon van paleis Christianborg om naar het toegestroomde publiek te zwaaien. Op het balkon roept Deense minister-president de troonsbestijging van de koning en koningin uit. Vervolgens geeft koning Frederik een speech aan het volk. 

De koning en koningin om 15:30 in een koets van paleis Christiansborg naar paleis Amalienborg. Hierbij word het konininklijk paar begeleid door de Gardehusarregimentetde.

Koningin Margrethe breekt met de Deense traditie

Koningin Margrethe is na bijna 900 jaar de eerste Deense vorst die afstand doet van de troon. De laatste Deense vorst die afstand deed van de troon was koning Erik de derde. Hij gaf in 1146 vrijwillig zijn troon op, waarna hij zich terugtrok in een klooster en kort daarna overleed. 

Na Erik de derde zaten de Deense vorsten allen tot aan hun dood op de troon. Daarmee gaat de beslissing van koningin Margrethe dus tegen de Deense traditie in. In 2016 gaf de vorstin nog aan van plan te zijn niet met de traditie te breken. Dit deed ze in een interview met de Belgische koningshuisverslaggever Wim Dehandschutter. "In dit land hebben we niet aan deze manier van terugtreden gedacht. Het is altijd zo geweest: je blijft zolang je leeft. Dat is wat mijn vader deed en mijn voorgangers. En zoals ik het ook zie", vertelde koningin Margrethe destijds. 

Lees verder onder de foto.

Margrethe troonsafstand
Koningin Margrethe tijdens haar nieuwjaarstoespraak in 2023.

Toch komt de Deense koningin nu terug op deze eerdere uitspraken. De voornaamste reden daarvoor is haar gezondheid. In februari 2023 onderging de koningin een rugoperatie, die haar aan het denken heeft gezet over de toekomst van de Deense monarchie en haar heeft doen beslissen afstand te doen van de troon. "Ik heb besloten dat dit het juiste moment is. Op 14 januari 2024, 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader ben opgevolgd, zal ik aftreden als koningin van Denemarken", zei ze in haar eindejaarstoespraak. 

14 januari 2024, een historische dag

Voor het eerst in bijna 900 jaar doet er dus een Deense vorst afstand van de troon. Dat maakt 14 januari 2024 een buitengewone en historische dag, waarvan we niet precies weten hoe die eruit zal zien. In Denemarken is het de gewoonte dat de premier de kroonprins- of prinses uitroept tot nieuwe koning of koningin. Dit gebeurde ook in 1972, toen kroonprinses Margrethe op het balkon van paleis Christiansborg werd uitgeroepen tot koningin. Hoe dat ging zie je hieronder. 

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het Deense hof heeft bekend gemaakt dat er snel meer informatie zal volgen over de abdicatie van koningin Margrethe. Of kroonprins Frederik ook tijdens een balkonscène zal worden uitgeroepen tot koning en of dit gepaard zal gaan met festiviteiten of een feestelijke inhuldiging, is nog niet bekend. Eén ding is wel zeker: met het aftreden van koningin Margrethe zal 14 januari 2024 voor de Denen de boeken in gaan als een historische dag. 

Het toekomstige koningspaar en hun gezin

Als koningin Margrethe op 14 januari afstand doet van de troon verandert er veel voor nu nog kroonprins Frederik en zijn gezin. Kroonprins Frederik wordt koning, zijn vrouw kroonprinses Mary koningin en hun oudste zoon prins Christian zal vanaf dan de titel kroonprins dragen. Het nieuwe koningspaar heeft de afgelopen tijd gelukkig al wat kunnen oefenen. Begin 2023 viel kroonprins Frederik nog in voor zijn moeder tijdens de belangrijke uitreiking van het zogenoemde 'Dronningens Ur', het horloge van de koningin. Koningin Margrethe was destijds herstellende van haar rugoperatie.

Lees verder onder de foto.

Deens Horloge Frederik 2023
Kroonprins Frederik reikt een belangrijke Deense onderscheiding uit in februari 2023.

Ook toekomstig koningin Mary heeft al wat vlieguren gemaakt. In 2019 is zij door haar schoonmoeder Margrethe namelijk benoemd als regentes. In theorie betekent dat dat Mary wetten kan ondertekenen en andere handelingen mag verrichten die het staatshoofd normaal gesproken vervult. In 2023 heeft prinses Mary, bij afwezigheid van koningin Margrethe, kroonprins Frederik en prins Joachim, opgetreden als regentes. 

Naast prins Christian, die als zijn vader koning is geworden kroonprins zal zijn, heeft het toekomstig koningspaar nog drie kinderen. Voor prinses Isabella en de tweeling prins Vincent en prinses Josephine verandert er niets in hun titel. 

Geen commentaar

Tijdens het jaarlijkse Deense nieuwjaarsdiner verschenen koningin Margrethe, kroonprins Frederik en zijn vrouw prinses Mary voor het eerst sinds de bekendmaking van het aftreden van de vorstin in het openbaar. De toekomstige Deense koning en zijn vrouw werden met luid gejuich ontvangen. Frederik en zijn vrouw wensten de volop aanwezige pers een gelukkig nieuwjaar, maar gingen niet in op vragen over de beslissing van koningin Margrethe om afstand te doen van de troon. Ook de vorstin zelf onthield zich van commentaar. Zij arriveerde als laatste bij paleis Amalienborg in Kopenhagen, maar gunde de journalisten slechts een glimlach. 

Bronnen en foto's: ANP, Kongehuset 

Het liefdesverhaal van koning Frederik en koningin Mary

Lees ook over:

Het liefdesverhaal van koning Frederik en koningin Mary
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--