Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gent gaat beeld koning Leopold II verwijderen

18 juni 2020 · Leestijd 2 min

De buste van koning Leopold II verdwijnt nog deze maand uit het Zuidpark in Gent. Dat heeft het stadsbestuur besloten, meldt Het Nieuwsblad donderdag. "Een figuur als Leopold II kunnen we niet eren met een standbeeld. En dekoloniseren moet verder gaan dan het verwijderen van beelden alleen", aldus schepen (wethouder) Tine Heyse.

Gent wil de buste die sinds 1955 in de stad staat, niet stilletjes op een achternamiddag weghalen. "Het mag niet in stilte gebeuren maar met een publiek statement", aldus de werkgroep die het stadsbestuur adviseerde nu op te treden. Een datum ligt voor de hand: 30 juni, de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, waar Leopold II tussen 1885 en 1908 op persoonlijke titel als eigenaar een schrikbewind voerde.

De werkgroep praatte al een half jaar over het beeld van de omstreden koning en over andere zaken die in dat verband gevoelig liggen, zoals straatnamen - er is een Leopold II-laan - en de behandeling van het koloniaal verleden in het onderwijs. Het plan was om in het najaar advies uit te brengen. De actualiteit, zoals de acties in het kader van Black Lives Matter, heeft die plannen doorkruist en leidde tot het besluit het inmiddels al regelmatig besmeurde beeld snel weg te halen. Schoonmaken is niet meer nodig, liet de gemeente weten.

Het Belgische parlement is woensdag in actie gekomen en besloot een commissie in te stellen die de problematiek rond de voormalige koloniën - naast Congo ook Rwanda en Burundi - moet gaan bestuderen.

Bron: ANP

De EO zendt momenteel elke werkdag het programma 'Ook hier. Ervaringen van racisme' uit. Hierin portretteert presentator Dwight van van de Vijver Nederlanders die in Nederland regelmatig of zelfs dagelijks te maken krijgen met racisme. Bekijk de afleveringen hier.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--