10 dingen die je nog niet wist over koning George V
Hij was de tweede zoon van koning Edward VII en Alexandra van Denemarken en een kleinzoon van koningin Victoria en prins Albert: koning George V van het Verenigd Koninkrijk. Bij zijn geboorte dacht niemand dat hij ooit koning zou worden, maar hij zat toch ruim 25 jaar op de Britse troon. Tijdens zijn regeerperiode kreeg de Britse koninklijke familie zelfs een nieuwe naam. Wij zetten 10 dingen die je nog niet wist over koning George V op een rij!
1. Hij zou eigenlijk nooit koning worden
George Frederik Ernst Albert werd in 1865 geboren als tweede zoon van de latere koning Edward VII. Omdat hij niet de oudste jongen in het gezin was, was het niet de bedoeling dat hij koning zou worden. Die taak was weggelegd voor zijn oudere broer prins Albert Victor, die hun vader zou opvolgen als koning als die op zijn beurt koningin Victoria had opgevolgd. Prins Albert Victor stierf echter in 1892 aan een longontsteking. Een zwaar verlies voor George, die slechts een jaar scheelde met zijn broer en het goed met hem kon vinden. Met het overlijden van Albert Victor veranderde het leven van George 180 graden: hij zou, na zijn vader, koning worden van het Verenigd Koninkrijk.
Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over koningin Victoria.
Lees verder onder de foto.
2. Hij had een tatoeage
In hun tienerjaren reisden George en Albert Victor op een zeilschip van de Koninklijke Marine samen de hele wereld over, naar alle uithoeken van het Britse rijk. In 1881 deden ze Japan aan, waar de toen 16-jarige George een tattoo van een rode en blauwe draak op zijn bovenarm liet zetten. Overigens heeft hij het niemand ooit toegestaan hier een foto van te maken. In zijn dagboek schreef hij dat "het prikken van de naalden geen pijn deed, al kan dat per persoon verschillen".
Lees verder onder de foto.
3. Hij werd verliefd op zijn nicht
Omdat George eigenlijk geen troonopvolger was, ging hij een aantal jaar in militaire dienst en werd hij gestationeerd in Malta. Daar werd hij verliefd op zijn volle nicht prinses Marie van Edinburgh. Ondanks dat een groot aantal familieleden, waaronder zijn oma koningin Victoria, de match wel zagen zitten, waren beide moeders van het verliefde paar niet overtuigd. Toch vroeg George Marie uiteindelijk ten huwelijk, maar zij sloeg, onder invloed van haar moeder, zijn aanzoek af. Uiteindelijk zou Marie trouwen met de kroonprins van Roemenië en later de koningin worden van dat land.
Lees verder onder de foto.
4. Hij overleefde buiktyfus
Vlak voor het overlijden van zijn broer Albert werd George getroffen door buiktyfus, de ziekte waar naar verluidt zijn grootvader prins Albert aan overleden was. Gelukkig voor hem liep het bij hem beter af dan bij zijn opa en knapte hij uiteindelijk weer op.
5. Hij trouwde met de verloofde van zijn broer
George was nog maar net hersteld van zijn eigen ziekbed toen zijn broer Albert Victor werd getroffen door het influenzavirus dat rondwaarde door Europa. De afloop is bekend: prins Albert Victor liep een longontsteking op en overleed. Een tragisch verhaal, dat nog tragischer wordt door het feit dat hij zes weken later zou trouwen met Mary van Teck, een bruid die koningin Victoria zorgvuldig voor hem had uitgezocht. Koningin Victoria besloot dat Mary ook een goede kandidaat was voor George, en koppelde de twee aan elkaar. Een gearrangeerde match dus, hoewel de twee door hun verdriet om prins Albert Victor wel naar elkaar toegroeiden. Ongeveer een jaar na het overlijden van Albert Victor vroeg George Mary ten huwelijk. In 1893 trouwden ze met elkaar in Londen.
Lees verder onder de foto.
6. Hij hield van een eenvoudig leven
Met Mary van Teck kreeg George zes kinderen en het gezin woonde voornamelijk op York Cottage, een relatief klein huis in Norfolk. Niet direct een plek waar je bij een prins en toekomstig koning aan denkt, maar George hield van het eenvoudige leven en hechtte geen waarde aan extravagante paleizen of kastelen.
Lees verder onder de foto.
7. Hij had twee grote hobby's
Omdat het nog even duurde voor George de troon besteeg, had hij een hoop vrije tijd. Vrije tijd die hij graag besteedde aan postzegels plakken, maar ook aan - zijn iets spannendere hobby - jagen. Zijn biograaf schreef over hem dat hij "niets anders deed dan dieren vermoorden en postzegels inplakken." Vooral het jagen liep op enig moment een beetje uit de hand. Toen hij, eenmaal koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van India, met zijn vrouw naar het Indiase rijk reisde, zag hij zijn kans schoon. In 10 dagen tijd schoot hij 21 tijgers, acht neushoorns en een beer. Ieder zijn hobby, zullen we maar denken.
Lees verder onder de foto.
8. Hij regeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog
In augustus 1914, vier jaar nadat George V koning werd, schreef hij de volgende passage in zijn dagboek. "Ik heb de oorlog verklaard aan Duitsland. Het is een vreselijke ramp maar het is niet onze fout. Bid tot God dat het snel over mag zijn." Gedurende de Eerste Wereldoorlog was George V koning van Engeland. De oorlog was niet alleen een strijd tussen landen. Het was ook voor George persoonlijk een heel moeilijke tijd. Keizer Wilhelm II, die in Engeland werd gezien als de bron van al het kwaad op het Europese continent, was namelijk een volle neef van koning George V.
9. Hij liet de naam van het koningshuis veranderen
Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed George V zijn best om kracht en trots voor het Verenigd Koninkrijk uit te stralen. En dat bracht een beslissing met zich mee die de koninklijke familie voor altijd zou veranderen. Het koninklijk huis van het Verenigd Koninkrijk was het Huis van Saksen-Coburg en Gotha, technisch gezien een Duits huis. In WWI vertrokken er duizenden Britten naar het front om te vechten tegen de Duitsers, terwijl hun land werd bestuurd door, jawel, iemand van Duitse afkomst. George besloot daar wat aan te doen en liet de naam van het Britse Koninklijk Huis in 1917 veranderen in het welbekende Windsor.
Lees verder onder de foto.
10. Hij startte een kersttraditie
In 1932 startte koning George V een Britse kersttraditie, door de eerste koninklijke kersttoespraak te houden op de radio. Als het aan hemzelf had gelegen had hij het niet gedaan, maar zijn adviseurs overtuigden hem ervan dat het volk graag van hem wilde horen. En ze hadden gelijk, want het droeg bij aan zijn populariteit en de kersttoespraak werd een traditie onder Britse vorsten.
Bronnen: Wikipedia, History Extra, Royal Collection Trust, Factinate