Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

De romantische geschiedenis van het Grieks-Deense hu­we­lijks­di­a­deem

5 november 2024 · 14:00

Update: 5 november 2024 · 15:51

Koninklijke juwelen gaan vaak vele generaties terug of zelfs landsgrenzen over. Zo ook een juweel uit Egypte dat onverwachts een bruidsdiadeem werd voor de (klein)dochters van een Grieks-Deense koningin. In dit artikel lees je alles over de 'Khedive van Egypte Tiara'.

Het diadeem is herkenbaar aan de zwevende edelstenen met daaromheen een diamanten guirlande-formatie.

Khedive

Het juweel kent een bijzondere koninklijke geschiedenis. De Engelse naam Khedive komt voort uit de opdrachtgever van het diadeem. Abbas II was kedive, een benaming voor onderkoning, van Egypte van 1892 tot 1914. Aan het begin van de twintigste eeuw maakte Cartier voor hem het juweel.

Lees verder onder de foto.

Prinses Theodora en haar kersverse echtgenoot, Matthew Kumar.

Liefdesgeschenk

Het was juweel een liefdesgeschenk. Niet voor de kedive zelf, maar voor een romance die was ontstaan in Caïro. Prins Gustaf Adolf, toekomstig koning van Zweden, en prinses Margaretha van Connaught, kleindochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, werden daar stapelverliefd op elkaar. In 1905, slechts enkele weken na hun ontmoeting, trouwde het stel in de St George's Chapel in Windsor Castle. Twee jaar later wordt het echtpaar kroonprins en -prinses na de kroning van koning Gustaf V.

Het huwelijk werd beschreven als gelukkig, maar eindigde tragisch. Margaretha overleed in 1920 op slechts 38-jarige leeftijd aan sepsis.

Romantische traditie

Hoewel prins Gustaf Adolf hertrouwde, werd de tiara doorgegeven aan Margaretha's enige dochter: prinses Ingrid. Zij trouwde uiteindelijk met de latere koning Frederik IX van Denemarken. Hun drie dochters droegen allemaal het diadeem op hun trouwdag, waaronder koningin Margrethe van Denemarken.

Lees verder onder de foto.

Prinses Margrethe en prins Henrik op hun trouwdag 10 juni 1967.

Koningin van Griekenland

Uiteindelijk erfde Ingrids jongste dochter, Anne-Marie de tiara. Door haar huwelijk met wijlen koning Constantijn II was zij de laatste koningin van Griekenland. Hun oudste dochter prinses Alexia droeg volgens traditie het erfstuk als bruidsdiadeem. Afgelopen zomer schitterde het juweel weer op een koninklijke bruiloft. Bruid prinses Theodora van Griekenland droeg het familiestuk met trots op haar trouwdag.

Koning Constantijn II en koningin Anne-Marie van Griekenland (1964).
Prinses Alexia van Griekenland en Denemarken met haar kersverse echtgenoot Carlos Morales Quintana (1999).
Prinses Theodora en Matthew Kumar verlaten de kathedraal na de huwelijksvoltrekking.
instagram

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP / Greek Royal Family - Nikolas Kominis / Studio Kominis / Instagram @greekmonarchy

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalMargrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid
Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.