Zó ging het gesprek van het koningspaar met de Keniaanse jongeren
21 maart 2025 · 14:00
Update: 21 maart 2025 · 14:13
Het was hét onderdeel van het veelbesproken staatsbezoek aan Kenia deze week: het gesprek tussen het koningspaar en de Keniaanse jongeren. ANP-verslaggever Anne Gordijn was erbij aanwezig en vertelt wat haar opviel.
Tekort aan werk en geen gelijkheid
De jongeren waren uitgezocht door de ambassade om met de koning en koningin te praten over de situatie in hun land. “De verhalen verschilden heel erg”, begint Anne. “Sommige waren wat meer teruggetrokken en voorzichtig. Zij waren positief over hun land. Maar er waren zeker mensen bij die aangaven dat er best wel grote problemen zijn in dit land.” De jongeren noemden bijvoorbeeld gendergelijkheid, en dat in Kenia vrouwen nog niet gelijk zijn aan mannen. “Daarover spraken ze vooral koningin Máxima heel erg aan. Dat ze zeiden van: help ons als vrouw.” Ook werk kwam ter sprake. “Voor jongeren is daar nog steeds een groot tekort aan. Zij voelen zich als jonge mensen met een boodschap niet serieus genomen door de Keniaanse regering.”
- Dit was Kenia: de mooiste foto's van het uitgaande staatsbezoek
Dit was Kenia: de mooiste foto's van het uitgaande staatsbezoek
"Waarom zijn jullie hier eigenlijk?"
Voelden de jongeren die kwamen praten zich vrij en veilig genoeg om zich uit te spreken? “In het begin had ik idee dat ze voorzichtig waren, maar één van hen kwam op een gegeven moment heel duidelijk uit de hoek”, zegt Anne. “Die zei: ik ga zeggen waar het op staat. Er is geen tijd meer om beleefd of voorzichtig te zijn. Zij zei gelijk van: waarom zijn jullie hier eigenlijk, want wij Kenianen willen jullie hier helemaal niet hebben.” De koning reageerde hierop dat hij het heel belangrijk vindt hun verhalen te horen. “Hij zei: als ik het staatsbezoek had afgezegd, had ik die nooit gehoord. Erover praten is beter dan het negeren."
Lees verder onder de foto.
Dan is het nog de vraag: wat betekent het nu voor deze jongeren om hun verhalen te hebben kunnen delen met de koning en koningin van Nederland? “Achteraf erkenden ze wel dat Nederland een relatief klein land is vergeleken met Kenia”, vervolgt Anne. “Maar de banden zijn al zestig jaar heel erg sterk op het gebied van handel en andere samenwerkingen. Ze hebben ook wel het idee dat de Nederlandse koning een vinger in de pap heeft bij de Keniaanse president. Zij zeggen vooral: houd het niet bij dit gesprek alleen, maar ga echt met de president om de tafel. Eis dat er iets verandert en kom met oplossingen.” Maar daar kon de koning tijdens dit staatsbezoek geen toezeggingen over doen.
Beeld: ANP
Meest gelezen
- Prins Gabriël zou volgens een Belgisch decreet niet mogen trouwen met prinses Amalia
Prins Gabriël zou volgens een Belgisch decreet niet mogen trouwen met prinses Amalia
- Foto-overzicht: prins Bernhard en prinses Annette vieren zilveren huwelijksjubileum
Foto-overzicht: prins Bernhard en prinses Annette vieren zilveren huwelijksjubileum
- Van burgermeisje tot royal: zó zag het leven van Máxima eruit voordat ze prinses werd
Van burgermeisje tot royal: zó zag het leven van Máxima eruit voordat ze prinses werd
Lees ook
- Quiz: op welk koninklijk vakantieadres verblijf jij deze zomer?
Quiz: op welk koninklijk vakantieadres verblijf jij deze zomer?
- Prins Laurent samen met zoon Nicolas naar LEGO-expo in Nederland
Prins Laurent samen met zoon Nicolas naar LEGO-expo in Nederland
- Zomers werkbezoek voor prins Albert, prinses Charlène en hun twee kinderen
Zomers werkbezoek voor prins Albert, prinses Charlène en hun twee kinderen