Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: waarom mag de koning geen bloed doneren?

4 december 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft toen de nieuwe donorwet inging "niets gedaan" en is dus orgaandonor. Maar Willem-Alexander mag geen bloed doneren. Hoe dat zit lees je hieronder.

Willem-Alexander vertelde in een aflevering van Door de ogen van de koning, de podcast waarin hij met radiomaker Edwin Evers elke week een jaar van zijn koningschap bespreekt, dat hij geen bloed mag doneren. 

Gekkekoeienziekte

Dit komt omdat de koning van 1983 tot 1985 naar de middelbare school ging in Wales. Mensen die tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, mogen geen bloed of bloedplasma doneren vanwege een risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte. "Niet dat ik er last van heb hoor", zegt de koning refererend aan de ziekte.

De aflevering waarin de koning deze uitspraak doet gaat over het jaar 2020, waarin onder meer de nieuwe donorwet werd ingevoerd. In diezelfde aflevering van de podcast gaat de koning ook uitgebreid in op de coronapandemie, die dat jaar uitbrak.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--