De Golden Wedding Anniversary koets van het Deense koningshuis
Deze zondag vindt de troonswisseling plaats in Kopenhagen. Op deze dag speelt de 'Guldbryllupskareten' oftewel de gouden huwelijksjubileum koets, een grote en symbolische rol.
Op de dag va de troonswisseling zal de koningin in de koets vanaf paleis Amalienborg naar paleis Christiansborg vervoerd worden. Kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun zoon prins Christian worden in een moderne auto vervoerd naar paleis Christiansborg. In dit paleis zal koningin Margrethe haar handtekening zetten onder een akte van abdicatie.
Hierna vertrekt koningin Margrethe weer terug naar paleis Amalienborg, maar dit keer in de auto. Na de speech aan het volk van de kersverse koning Frederik, wordt hij samen met zijn vrouw koningin Mary terug vervoerd naar paleis Amalienborg. Nu zitten de nieuwe koning en koningin in de gouden huwelijksjubileum koets.
Lees verder onder de foto's.
De gouden koets is één van de zeven koetsen van de koninklijke stallen in Paleis Christiansborg. Deze gouden koets is de meest recent gemaakte koninklijke koets, maar alsnog meer dan eeuw oud. Tussen 1891 en 1892 is de koets vervaardigd. Dit was een groot project voor de koetsmaker F.C Schulz, want het heeft hem negen maanden gekost om de koets te maken. De koets was een cadeau van meester kunstenaars in Kopenhagen voor de koning en koningin van die tijd, koning Christian IX en koningin Louise, op 26 mei 1892. De koets was als cadeau gegeven ter gelegenheid van het gouden trouwjubileum van het koninklijk paar.
Lees verder onder de foto's.
Het cadeau was niet helemaal een verrassing voor de koning en koningin, want koning Christian IX had veel wensen doorgegeven voor het uiterlijk van de koets. De koning wenste dat de koets licht en elegant zou zijn en gemaakt van zwart gelakt mahoniehout. Het Deense koninklijke wapen moest op beide deuren geschilderd zijn. De hoge bestuurdersstoel is bedekt met een hoes van origineel rood zijdefluweel, versierd met gouden borduursels, gouden franjes en gouden kwastjes. Op beide zijden van dit zijdefluweel is het Deense wapen geborduurd in goud-, zilver- en zijdendraad.
Lees verder onder de post.
De gouden koets is de eerste Deense koets ooit die elektrisch licht geïnstalleerd kreeg. Dit maakt de koets toch een beetje moderner. Dit weekend krijgen we dit zelf te zien, want het is al bekend dat deze lampen aangezet worden tijdens de troonswisseling. Deze koets is niet de enige die een moderne upgrade heeft gekregen. De Britse 'Diamond Jubilee State Coach' is wel heel bijzonder. Deze koets heeft niet alleen elektrisch licht, maar ook elektrische ramen, air conditioning en hydraulische vering.
Foto's: ANP / Instagram @detdanskekongehus