Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Charles brengt met deze koets een ode aan koningin Elizabeth

17 november 2023 · Leestijd 4 min

Vorige week hield Charles voor het eerst de troonrede als koning van het Verenigd Koninkrijk. In het Britse regeringsgebouw las hij de 'King's Speech' voor. Maar voordat het zover was, reed hij in een wel heel speciale en moderne koets naar de Houses of Parliament toe.

Het is niet de eerste keer dat koning Charles in zijn regeerperiode de Diamond Jubilee State-koets gebruikt. Hij reed ook in het rijtuig toen hij samen met koningin Camilla op weg was naar Westminster Abbey voor hun kroning.

Geschiedenis

Hoewel de meeste koetsen al honderden jaren oud zijn, is dat bij de Diamond Jubilee State-koets niet het geval. Sterker nog: met zijn elf jaar is het de nieuwste aanwinst in de collectie Britse koetsen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Diamond Jubilee State-koets werd in Australië gebouwd. Het oorspronkelijke idee was dat het een cadeau zou moeten zijn voor de tachtigste verjaardag van koningin Elizabeth in 2006, maar deze deadline werd niet gehaald. Vervolgens werd afgesproken dat de koets ter ere zou zijn van het zestigjarig (oftewel diamanten) regeerjubileum van koningin Elizabeth in 2012. Hier komt de naam van het rijtuig dan ook vandaan.

Lees verder onder de foto.

Diamond-Jubilee-State-Coach

Uiteindelijk was het rijtuig in 2010 klaar, maar toen deed het volgende probleem zich alweer voor. De Diamond Jubilee State-koets moest namelijk nog van Australië naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd worden. Over de vervoerskosten was weinig afgesproken. Na veel geregel achter de schermen kwam de koets in 2014 dan eindelijk naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder de foto.

Diamond-Jubilee-State-Coach
2014: Koningin Elizabeth en prins Philip rijden voor het eerst in de Diamond Jubilee State-koets.

Uiterlijk van buiten

De Diamond Jubilee State-koets is, in tegenstelling tot oudere koetsen, gemaakt van aluminium. Hierdoor is de koets steviger, comfortabeler om in te rijden en makkelijker te trekken voor de zes paarden dan een houten exemplaar. Het rijtuig is vijf en een halve meter lang, drie meter breed en weegt zo'n drie ton.

Lees verder onder de foto.

Diamond-Jubilee-State-Coach
2023: de Diamond Jubilee State-koets vertrekt vanuit Buckingham Palace.

De Diamond Jubilee State-koets is vanaf de onderkant rood-bruin gekleurd. De bovenkant is zwart. Het rijtuig is afgewerkt met goud. Zowel links als rechts staan kransen met verwijzingen naar de Orde van de Kousenband. Ook bevat het rijtuig referenties naar de nationale bloemen van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Op het dak van de koets staan vier leeuwen die de Imperial State Crown bewaken. Deze kroon op de koets is gemaakt van hout van de H.M.S. Victory, een bekend Brits oorlogsschip.

Lees verder onder de foto.

Diamond-Jubilee-State-Coach
De leeuwen en de Imperial State Crown op het dak van de Diamond Jubilee State-koets.

Een zeer modern rijtuig

Een moderne koets heeft veel voordelen. Zo beschikt de Diamond Jubilee State-koets over airconditioning, zodat de temperatuur gereguleerd kan worden. Ook heeft het rijtuig elektrische ramen die door de passagiers bediend kunnen worden. Zelfs de verlichting in de koets kan handmatig aangepast worden en in de kroon op het dak zijn camera's gestoken, zodat het publiek gefotografeerd kan worden. Alsof dat nog niet alles is, heeft de koets ook nog een goede vering. Hierdoor is het voor de passagiers een stuk prettiger om in dit voertuig te rijden dan in de Gold State-koets.

Lees verder onder de foto's.

Diamond-Jubilee-State-Coach
2023: koning Charles en koningin Camilla op weg naar de Houses of Parliament.
Diamond-Jubilee-State-coach
2014: Koningin Elizabeth en prins Philip rijden in de Diamond Jubilee State-koets.

Uiterlijk van binnen

Van binnen bevat de koets allemaal referenties naar de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Zo is er een 200 jaar oude kogel van de Slag bij Waterloo te vinden en is veel van het hout afkomstig van belangrijke gebouwen, zoals 10 Downing Street (de woning van de Britse premier), Caernarfon Castle in Wales, de kathedralen van Durham en Canterbury en Scott's Hut op Antarctica.

Lees verder onder de foto.

Diamond-Jubilee-State-coach

Voor bewegende beelden van de koets klik je op de post hieronder.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beelden: ANP/Instagram

Demonstranten en diademen: alles over Charles' eerste troonrede als koning

Lees ook over:

Demonstranten en diademen: alles over Charles' eerste troonrede als koning
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--