Zó geeft koningin Máxima deze gouden tas een moderne twist (en maak kans om 'm van dichtbij te bekijken)

Het edelmetaal goud speelt in vele culturen en tijden een belangrijke rol. Net als binnen het koningshuis: van kroon tot accessoires. Zo weet ook koningin Máxima een historisch gouden ontwerp hedendaags te maken. En jij kunt kans maken om dit item van dichtbij te bekijken. Lees mee.
In Wereldmuseum Leiden is momenteel de tentoonstelling 'In de ban van GOUD' te zien. Daar zijn ook een aantal bijzondere stukken uit de Koninklijke Verzamelingen tentoongesteld waaronder de kroon van koning Willem I, een kostbaar speeltje van prinses Beatrix én een tasje van goud.
Gebreid goud
"Het is een uitermate verfijnd goud tasje. Het lijkt wel alsof iemand het met de hand gebreid heeft in goud", vertelt conservator Wouter Welling aan Blauw Bloed. Volgens de omschrijving van de Koninklijke Verzamelingen is het een avondtas gemaakt van 14-karaats goud. Op de beugel en de sluiting zitten kleine saffieren en diamanten. "Oorspronkelijk was het van koningin Juliana die het in 1969 heeft gedragen tijdens Prinsjesdag."
Lees verder onder de foto's.


Telefoonhoesje
Maar ook koningin Máxima heeft de avondtas regelmatig gedragen, zoals in 2006 bij de verjaardag van koning Carl Gustaf in Zweden en tijdens het staatsbezoek aan Japan. Wie denkt dat de tas op het eerste gezicht slechts een modieus item is en niet praktisch, heeft het mis. "Als je ervoor staat, vraagt iedereen zich af: wat kun je erin doen? Het is niet alleen vreselijk verfijnd, maar ook erg klein. Maar het is Máxima toch gelukt om er een complete iPhone in te dragen. Het is echt bruikbaar", zo zegt de conservator.
Lees verder onder de foto's.


Koninklijke stukken
Naast de gouden tas zijn er nog een aantal bijzondere koninklijke stukken tentoongesteld in het Wereldmuseum Leiden. Wil je deze met eigen ogen bekijken? Dat kan! Blauw Bloed mag vijf duo-tickets weggeven! Laat hieronder je gegevens achter en wie weet sta jij binnenkort oog in oog met de kroon van koning Willem I.
Beeld: ANP / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven