Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe Grace Kelly werd omgetoverd tot prinses van Monaco

14 september 2023 · Leestijd 4 min

In de jaren 50 kent de hele wereld de Amerikaanse actrice Grace Kelly. Met een Oscar en een aantal Golden Globes op zak, ligt Hollywood aan haar voeten. Maar dan valt Grace als een blok voor de prins van Monaco en besluit ze om haar carrière stop te zetten. Vandaag, op haar sterfdag, blikken we terug op hoe een beroemde actrice een echte prinses werd.

Hun ontmoeting heeft wel iets weg van een sprookje. Op een mooie dag in 1955 is de actrice in Cannes voor het jaarlijkse filmfestival. Collega-actrice Olivia de Havilland en haar man Pierre Galante nodigen Grace uit voor een ontmoeting met prins Rainier op het paleis. Grace vraagt eerst om toestemming van de werkgever die haar trip naar Cannes sponsort en wanneer ze die krijgt, stemt de toekomstige prinses toe. 

Lees verder onder de foto's. 

Grace Kelly
Grace Kelly

De eerste ontmoeting

Op 6 mei is het dan zover! De ontmoeting die haar toekomst voorgoed zal veranderen vindt plaats. Wat Grace nog niet weet, is dat heel Cannes op dat moment zonder stroom zit. Haar pas gewassen haar kan ze dus niet föhnen. Ze besluit haar blonde lokken in een strakke knot op te steken en maakt het af met een aantal bloemen. En gelukkig heeft ze een gebloemde jurk die niet kreukt, dus is strijken ook niet nodig.  

Lees verder onder de foto's. 

Grace Kelly ontmoeting met prins Rainier
Grace Kelly ontmoeting met prins Rainier

Om 15.00 uur stapt de 25-jarige Kelly het paleis van Monaco binnen. Rainier is er nog niet wanneer de actrice arriveert en komt een uur te laat. Daarna wordt de bekende foto van hun eerste begroeting gemaakt. De prins geeft Grace een tour door de tuinen van het paleis en ook langs het tijgerverblijf in zijn privé-dierentuin. De twee kunnen het meteen goed met elkaar vinden. Hun zoon prins Albert vertelt later: "Het paar ontspande zich... Mijn vader liet zijn charme werken en er ontstond een dialoog."

Lees verder onder de foto's. 

Grace Kelly ontmoeting met prins Rainier
Grace Kelly en prins Rainier bij hun eerste ontmoeting.
Grace Kelly ontmoeting met prins Rainier
Grace Kelly ontmoeting met prins Rainier
In de privé-dierentuin van prins Rainier.

Rainier en Grace beginnen brieven aan elkaar te schrijven. Lang weten ze hun liefde geheim te houden, maar na een aantal maanden vraagt de prins zijn geliefde Grace ten huwelijk en maken zij het nieuws bekend. 

Lees verder onder de foto's. 

Grace Kelly verloving
Grace en Rainier zijn verloofd.
Verloving Rainier en Grace

Huwelijk van de eeuw

Kort voor haar huwelijk met de prins stapt Grace op de boot naar Europa om daar te trouwen met haar droomprins. Samen met haar familie, vrienden, hond Oliver en ongeveer 80 (!) koffers reist de bruid volledig in stijl richting Monaco. Na iets langer dan een week komt Grace op 12 april aan in de haven van het prinsdom en wordt ze door haar geliefde Rainier met open armen ontvangen. 

Lees verder onder de foto's. 

Grace Kelly boot
Grace Kelly aan boord van de boot die haar naar Monaco brengt.
Grace Kelly boot bruiloft
Grace wordt door haar verloofde opgewacht.
Grace Kelly en Rainier
Prins Rainier en Grace Kelly.

Enkele dagen later is het zover en begint Grace aan de grootste rol van haar leven: prinses van Monaco. Het stel geeft elkaar in de St. Nicholas kathedraal in Monaco het jawoord. Het historische moment wordt door miljoenen mensen bekeken op tv. De kersverse prinses Grace straalt in een prachtige trouwjapon van kant. Haar jurk inspireert decennia later nog steeds bruiden van over de hele wereld. Grace draagt geen tiara tijdens de bruiloft en in plaats van een boeket, heeft de bruid een bijbel met een aantal bloemen erop in haar handen.

Lees verder onder de foto's. 

Grace en Rainier bruiloft
Grace heeft een Bijbel in haar handen.
Grace en Rainier bruiloft
Haar trouwjurk is ontworpen door Helen Rose.
Grace en Rainier bruiloft
Grace Kelly bruiloft

Het Monegaskische huwelijk is met zeshonderd gasten absoluut een groots evenement te noemen. Na hun speciale dag gaan de twee een aantal weken op huwelijksreis, maar niet voordat ze een wel heel bijzondere bruidstaart aansnijden. Zodra het stel het mes in de taart zet, vliegen er namelijk twee levensechte duiven uit.

Grace en Rainier bruidstaart

Foto's: ANP / Palais Princier de Monaco

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--