Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit samen op (fictieve) reddingsactie

26 maart 2024 · Leestijd 2 min

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren afgelopen weekend in Oslo om mee te helpen aan een reddingsactie. Een fictieve reddingsactie dan, want in de buurt van Oslo werd er druk geoefend door de Noorse Volkshulp. De kroonprins en -prinses staken hun handen uit de mouwen en leerden hoe ze iemand met onderkoeling kunnen helpen.

Haakon en Mette-Marit leren over onderkoeling

In Ulsrudvann, een meer in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo, nam het prinselijk paar deel aan een oefening waar zij een patiënt moesten redden. Na een wandeling door het ijs moest de persoon in kwestie snel behandeld worden voor onderkoeling – een situatie die kan ontstaan ​​als de lichaamstemperatuur onder de 35 graden komt. De vrijwilligers lieten aan Haakon en Mette-Marit zien hoe zij onderkoeling detecteren, voorkomen en behandelen. Vrijwilligers legden ook uit hoe eenvoudige wandeluitrusting zoals slaapmatten, droge kleding en warme dranken kunnen voorkomen dat iemand onderkoelt raakt. En natuurlijk hielpen de kroonprins en kroonprinses een handje mee met de reddingsoperatie.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tijdens het bezoek ging het stel ook in gesprek met vrijwilligers die stand-by staan om te helpen wanneer dit nodig is. "We zijn onder de indruk van het werk dat jullie doen – vooral nu met Pasen", zo vertelde het prinselijk paar afgelopen weekend. Kroonprins Haakon neemt momenteel de taken van koning Harald waar, die herstellende is van een operatie. Begin deze maand kreeg hij een permanente pacemaker, nadat hij een infectie opliep tijdens een privéreis naar Maleisië. Koning Harald is tot Pasen met ziekteverlof, het Noorse hof verwacht dat koning Harald daarna zijn werkzaamheden weer oppakt.

Over Norsk Folkehjelp

De Noorse Volkshulp (Norsk Folkehjelp) heeft 2.000 getrainde vrijwilligers stand-by staan, die zich nu voorbereiden op een grote paasprocessie door het hele land. De afgelopen jaren hebben ze bijzonder veel aandacht besteed aan de behandeling van onderkoeling, die verwondingen kunnen verergeren. Naast het uitvoeren van zoek- en reddingsoperaties dragen de vrijwilligers ook hun steentje bij als EHBO'ers bij evenementen en het bemannen van noodambulances.

Foto's: Instagram @detnorskekungahus / ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--