Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harald en Sonja vinden terugtreden Märtha Louise 'jammer'

8 november 2022 · Leestijd 2 min

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen hebben in een interview gereageerd op het nieuws dat hun dochter Märtha Louise haar officiële functies voor het Noorse koningshuis neerlegt. "We zijn nu tot een tussenoplossing gekomen waarvan we hopen dat die meer duidelijkheid zal geven tussen de commerciële activiteiten van de prinses en die van het koninklijk huis", zegt Harald in gesprek met de Noorse omroep NRK.

Harald zegt dat hij en zijn vrouw "de discussie die in de pers is ontstaan" over "de onduidelijkheid wat betreft de taken" van Märtha Louise hebben gevolgd. Dinsdag maakte het Noorse hof bekend dat Märtha Louise haar officiële functies voor het Noorse koningshuis neerlegt. Haar titel als prinses raakt ze niet kwijt. "We zijn blij met deze oplossing", aldus Harald. De Noorse koning noemt het ook "jammer" dat zijn dochter haar functies neerlegt. "Ze is er erg goed in, maar het is nu eenmaal zo."

De prinses kwam tot de beslissing om haar functies neer te leggen na overleg met haar vader koning Harald en andere familieleden. Märtha Louisa is door het neerleggen van haar functies geen beschermvrouwe van diverse organisaties meer. Ook de Noorse premier, Jonas Gahr Støre, heeft gereageerd op het nieuws. Hij noemt het "een verstandige keuze" dat Märtha Louise haar functies neerlegt. "Ik wil prinses Märtha Louise bedanken voor de inspanningen die ze heeft geleverd voor het koninklijk huis en voor ons land", zegt Støre.

De 51-jarige Märtha Louise wil duidelijker onderscheid maken tussen haar eigen zakelijke activiteiten en haar relatie tot het Noorse koningshuis, liet zij dinsdag ook zelf weten in een statement via social media. In het verleden was het feit dat de prinses haar titel voor commerciële zaken gebruikte al onderwerp van discussie binnen het Noorse koningshuis.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--