Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blijft Harald V de rest van zijn leven koning van Noorwegen?

24 januari 2024 · Leestijd 2 min

86 jaar is hij, koning Harald V van Noorwegen. En sinds het aftreden van koningin Margrethe van Denemarken begin dit jaar vragen velen zich af: zal ook Harald afstand doen van zijn troon?

Het koningschap van koning Harald duurt inmiddels 33 jaar. Harald nam het koningschap over van zijn vader koning Olaf V toen hij stierf en die deed dat op zijn beurt weer bij zijn vader koning Haakon VII. Zo ging het in Denemarken ook al 900 jaar, tot koningin Margrethe eind 2023 besloot het tij te keren.

Koningin Margrethe veranderde van mening

Margrethe heeft gedurende haar tijd als koningin met regelmaat laten vallen dat ze niet van plan was met de traditie van haar voorgangers te breken. Als het aan haar lag zou ze koningin van Denemarken blijven tot aan haar dood. Toch is daar in het laatste jaar van haar koningschap verandering in gekomen en hebben haar gezondheidsklachten haar aan het denken gezet over de toekomst van de monarchie. Uiteindelijk heeft dit haar doen besluiten te abdiceren en het stokje over te geven aan haar zoon koning Frederik.

Lees verder onder de foto. 

Margrethe abdicatie ondertekenen
Koningin Margrethe zet haar handtekening onder de abdicatieverklaring.

Wat doet Harald?

Met het besluit van Margrethe wendden alle ogen zich al snel in de richting van koning Harald van Noorwegen. Hij is met zijn 86 jaar op dit moment de oudste regerende vorst op het Europese continent. Zou hij er niet ook wat voor voelen om bij leven afstand te doen van zijn troon, net als zijn Deense collega? Daar kunnen we heel duidelijk in zijn: Harald peinst er niet over om zijn koningschap aan de wilgen te hangen.

De afgelopen jaren heeft hij dat al meermaals in interviews aangegeven en ook dit jaar is hij er duidelijk over. Toen hem tijdens een bezoek aan het Noorse pershuis werd gevraagd of hij van gedachten is veranderd na het besluit van Margrethe antwoordde hij lachend en resoluut: “Ik heb een eed afgelegd aan de grondwet en die eed is voor het leven”. Bekijk de beelden hieronder.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Det Norske Kongehus / Kongehuset 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--