Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het koninklijk huwelijk: de mooiste huwelijksdiademen

30 mei 2023 · Leestijd 3 min

Aankomende donderdag zitten we weer klaar voor een nieuw koninklijk huwelijk. Deze keer is het de Jordaanse kroonprins Hoessein die met zijn verloofde Rajwa gaat trouwen. Bij een koninklijk huwelijk hoort natuurlijk een tiara. Dit juweel is voor de koninklijke bruiden een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Ter voorbereiding op het huwelijk hebben wij alvast een aantal memorabele huwelijksdiademen op een rijtje gezet!

ANP-453217863

Koningin Máxima

Het huwelijksdiadeem wordt vaak doorgegeven van moeder op (schoon)dochter, maar dit hoeft niet. Koningin Máxima heeft tijdens haar huwelijk in 2002 gekozen voor het diamanten sterren-diadeem. De basis van dit diadeem is relatief nieuw en komt uit 1965. Voor haar huwelijk koos Máxima ervoor om het diadeem te voorzien van sterren. Deze sterren komen uit de koninklijke collectie. 

Maxima huwelijks diadeem
troonopvolgers-Amalia
Prinses Amalia droeg haar moeders huwelijksdiadeem tijdens de 18e verjaardag van de Noorse kroonprinses Ingrid Alexandra.

De sterren kunnen ook vervangen worden door parels om zo de parel-kooptiara te creëren.

Margriet huwelijk
Prinses Margriet droeg de parelknoop-tiara tijdens haar huwelijk met Prof. mr. Pieter van Vollehoven.

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix droeg tijdens haar huwelijk het Württemberg-diadeem. Het diadeem bevat diamanten en parels uit het bezit van koningin Sophie, de prinses van Würtemberg. Het diadeem is gemaakt in 1897 in opdracht van koningin Emma voor de inhuldiging van Wilhelmina. Prinses Beatrix heeft het Württemberg-diadeem gekozen als haar bruidsdiadeem in 1966.

ANP-312911513

Prinses Victoria 

Prinses Victoria droeg op op haar huwelijksdag de Cameo Tiara. Deze tiara is ontworpen door de Franse juwelier Marie-Étienne Nitot – rond 1806 – en bevat goud, parels en cameeën. Op de centrale cameo wordt het liefdesverhaal uitgebeeld van Cupido en Psyche uit de Griekse mythologie. Het pronkstuk is sinds 1832 in bezit van de Zweedse koninklijke familie.

ANP-312952295
Huwelijk_Carl_Gustaf_en_Silvia.jpg
Koningin Silvia van Zweden droeg de Cameo Tiara ook tijdens haar eigen huwelijk.

De prinses van Wales

Catherine, de Britse prinses van Wales, koos voor haar huwelijksdag met prins William voor de Cartier Halo Tiara. De tiara was oorspronkelijk een cadeau van haar moeder aan koningin Elizabeth voor haar 18e verjaardag. De inmiddels overleden koningin heeft de tiara echter nooit in het openbaar gedragen. 

De tiara bevat 739 briljant geslepen diamanten en 149  baguette-diamanten. Het juweel wordt door zijn kleinere omvang beschouwd als 'beginners'-tiara die geen hoofdpijn zou veroorzaken.

Prinses Iman

Iman Jurk Bruiloft

Eerder dit jaar trouwde prinses Iman, de oudste dochter van koningin Rania en schoonzus van Rajwa. De Jordaanse prinses droeg geheel tegen de verwachtingen in een redelijk simpele tiara. Terwijl er eerder die week officiële foto's door het Jordaanse hof naar buiten zijn gebracht met de diamanten tiara van koningin Rania. Zou deze tiara dan bewaard worden voor de grote dag van schoondochter Rajwa?

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: queenrania/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--