Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je dat Elizabeth koningin van het Verenigd Koninkrijk werd in Kenia?

2 november 2023 · Leestijd 3 min

Koning Charles en koningin Camilla zijn deze week op staatsbezoek in Kenia. Het is voor Charles niet de eerste keer dat hij in het Afrikaanse land te gast is, want hij was er als prins al in 1971, 1978 en 1987. Dit keer bezoekt Charles voor het eerst het land in zijn nieuwe rol als koning. Het land heeft een bijzondere plek in de familiegeschiedenis van Charles. Zijn moeder Elizabeth werd namelijk koningin in Kenia, en dat wist je misschien nog niet. We nemen je terug in de tijd.

In 1952 is prinses Elizabeth, dan 26 jaar oud, met haar man prins Philip in Kenia. Ze maken dat jaar een tour door het Gemenebest waar Kenia op dat moment onderdeel van is (Kenia werd pas in 1963 onafhankelijk red.). Elizabeths vader, koning George VI, zwaait op 31 januari 1952 het getrouwde stel enthousiast uit op het vliegveld. Op dat moment weet niemand dat dat de laatste keer is dat ze elkaar zien. Het was eigenlijk de bedoeling dat koning George en zijn vrouw Elizabeth de reis gingen maken, maar door de slechte gezondheid van George gaat uiteindelijk zijn dochter in de plaats van haar vader naar Kenia. 

Lees verder onder de foto. 

kenia-1952
1952: Prinses Elizabeth en prins Philip genieten van al het moois dat Kenia te bieden heeft.

Het overlijden van koning George

Koning George overlijdt op 6 februari 1952. Op dat moment verblijven prinses Elizabeth en prins Philip in Treetops Hotel, op 165 km van de stad Nairobi. Ze hebben net genoten van een paar zeldzame vrije dagen, die ze hebben doorgebracht in de ongerepte natuur, wanneer het grote drama zich afspeelt aan de andere kant van de wereld. De vader van prinses Elizabeth wordt die ochtend dood gevonden in bed, aangenomen wordt dat hij in zijn slaap is overleden. Hij is maar 56 jaar oud geworden. Op het moment dat het tragische nieuws prinses Elizabeth en prins Philip bereikt, verandert Elizabeths leven compleet. Zij verliest haar vader, maar wordt tegelijkertijd koningin van het Verenigd Koninkrijk. En dat op 26-jarige leeftijd. 

Lees verder onder de foto. 

uitvaart-george-1952
We zien hier de nieuwe koningin Elizabeth, de koningin-moeder en prinses Margaret op de uitvaart van koning George in 1952.

De uitvaart van koning George

Alhoewel het verdriet op dat moment nog moet indalen, worden de volgende stappen al gezet. De zwarte kleren die geheel volgens protocol zijn ingepakt, komen tevoorschijn. Elizabeth, die ineens koningin is van het hele Verenigd Koninkrijk, gaat plichtsgetrouw aan een bureau zitten om brieven te schrijven aan de organisatie van het bezoek. Dit als excuus voor het vroegtijdig vertrek van de prinses.

Twee dagen later, op 8 februari 1952 wordt Elizabeth officieel 'Queen and Head of the Commonwealth and Defender of the Faith'. Dat gebeurt tijdens een ceremonie van twintig minuten in St James's Palace, ten overstaande van hoogwaardigheidsbekleders. "Mijn hart is te vol om jullie meer te kunnen zeggen dan dat ik me altijd zal inzetten, zoals mijn vader deed tijdens zijn regeringsperiode, om het geluk en de voorspoed van mijn volken te vergroten, verspreidt als ze zijn over de hele wereld," zegt ze op die bijzondere dag. 

Lees verder onder de foto. 

Koningin Elizabeth kroning
Koningin Elizabeth heeft de kroon voor het laatst gebruikt tijdens haar kroning in 1953.

De uitvaart van koning George vindt op 15 februari 1952 plaats. Uit respect voor haar vader vindt de uiteindelijke kroning van Elizabeth pas plaats op 2 juni 1953.

Foto's: ANP / Instagram @royalcollectiontrust

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--