Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is wat je moet weten van de eerste dag van het staatsbezoek aan Noorwegen

9 november 2021 · Leestijd 4 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag, woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Noorwegen, op uitnodiging van de Noorse koning Harald V. Het staatsbezoek stond eigenlijk voor vorig jaar al gepland maar moest vanwege de coronapandemie worden verplaatst.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen dinsdagmorgen vlak voor tien uur aan op het militaire deel van het vliegveld Gardermoen bij Oslo. Daar werden ze begroet door onder anderen de Nederlandse ambassadeur John Groffen. Koning Willem-Alexander zat zelf in de cockpit als co-piloot van het regeringsvliegtuig.

Verkouden kroonprins

Aankomst_koningspaar_staatsbezoek_Noorwegen.jpg

Kroonprins Haakon zou het koningspaar verwelkomen op het vliegveld, maar moest helaas verstek laten gaan vanwege een verkoudheid. Hij is gelukkig negatief getest op het coronavirus, maar blijft vanwege de symptomen toch binnen, zo meldde het Noorse hof. Daardoor moet Haakon het eerste deel van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima missen.

Lees verder onder de foto en video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meteen na aankomst vertrok het gezelschap naar het Koninklijk Paleis, waar het Noorse koningspaar en kroonprinses Mette-Marit hen opwachtten voor de officiële welkomstceremonie. In de druilerige regen hadden zich enkele tientallen belangstellenden verzameld om de welkomstceremonie gade te slaan. Ook was er een groep Nederlandse schoolkinderen aanwezig om Willem-Alexander en Máxima toe te zwaaien.

Koning Willem-Alexander inspecteerde vervolgens de erewacht van de Koninklijke Lijfwacht. De 84-jarige koning Harald, die met krukken loopt, bleef op het podium achter. Na de plechtigheid ging het gezelschap naar binnen in het paleis waar prinses Märtha Louise, de dochter van het koningspaar, wachtte. Ook volgde er een officieel fotomoment met het Noorse koningspaar en met Mette-Marit en Märtha Louise.

Lees verder onder de foto's en video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Staatsbezoek_Noorwegen_ondertekenen_gastenboek.jpg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sloten het ochtendprogramma af met een beleefdheidsbezoek aan parlementsvoorzitter Eva Kristin Hansen. Zij ontving het koningspaar in de Storting - het Noorse parlement - en had daar een kort onderhoud met de Nederlandse bezoekers. Aansluitend tekenden de koning en koningin in de Eidsvoll Gallery het gastenboek. Voorafgaand aan het bezoek aan de Storting legde koning Willem-Alexander een krans bij het Nationaal Monument bij de aan de Oslofjord gelegen vesting Akershus.

Lees verder onder de foto.

Na het gesprek met de parlementsvoorzitter keerden Willem-Alexander en Máxima terug naar het paleis voor een lunch met de Noorse koninklijke familie. Het koningspaar logeert tijdens het verblijf in Oslo ook in het paleis. Daar werden eerder op de ochtend ook de bij een staatsbezoek gebruikelijke geschenken uitgewisseld, waarbij het Noorse koningspaar twee schalen kreeg die zijn gemaakt door de in Leerdam werkzame Noorse glasblazer Geir Nustad.

Lees verder onder de foto's.

Het bezoek aan Noorwegen is het 22e staatsbezoek dat Willem-Alexander sinds zijn aantreden in 2013 onderneemt. Voor Noorwegen is dit het eerste inkomende staatsbezoek in meer dan twee jaar. Van de kant van de Noorse media is er dan ook enorm veel belangstelling, zo liet het hof maandag weten.

Museumbezoek

In de middag stond klimaatverandering centraal. In het Arctisch gebied zijn de klimatologische veranderingen zichtbaar door een verminderende ijsmassa, die gevolgen heeft voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van het gebied. In het Fram Museum, gewijd aan poolexpedities, vond een bijeenkomst plaats waarbij de koningsparen spraken met Noorse jongeren en Nederlandse (onderzoeks-)studenten over de impact van klimaatverandering op het leven in het Arctisch gebied.

De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

ANP-440418461.jpg

Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak bij het staatsbanket dat de Noorse koning Harald aanbood in het Koninklijk Paleis in Oslo een heel persoonlijke ode gebracht aan het bevriende koningspaar en aan Noorwegen.

Willem-Alexander herinnerde in zijn rede aan de talrijke reizen die hij naar Noorwegen heeft gemaakt en waarbij zowel het koningspaar als kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit als gids optraden. "Wij hebben de schoonheid van dit land door uw ogen leren kennen. Er is niets te vergelijken met de spectaculaire woestheid van de Noorse kust. Een magnifiek en immens beeldhouwwerk van Moeder Natuur. Zo heel verschillend van de door mensenhanden gemaakte Nederlandse polders. Die zijn natuurlijk ook mooi, maar anders", aldus Willem-Alexander.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--