Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó ziet het huis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima eruit

2 oktober 2023 · Leestijd 4 min

Dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Paleis Huis ten Bosch werken en wonen, wist je waarschijnlijk al. Maar hoe ziet het paleis er van binnen uit? Dat laten we je hieronder zien!

Vestibule

Vestibule, wat? Dat is een chic woord voor hal. En die is spectaculair. In de vestibule van het paleis hangt namelijk een prachtige kroonluchter die gemaakt is van echte paardenbloemen. Zaadje voor zaadje zijn ze op de lamp geplakt, vertelt koningin Máxima in het interview voor haar vijftigste verjaardag met Matthijs van Nieuwkerk.

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-hal

Blauwe Salon

Als je vanuit de vestibule naar links loopt, dan kom je in de Blauwe Salon. De Blauwe Salon is een persoonlijke ruimte voor de koning en koningin. Sinds de renovatie van het paleis in 2019 is er op de wand een geschilderde stropdas te vinden, die naar prins Claus verwijst. Ook is er een brandende kaars te zien, ter nagedachtenis aan prins Friso. Ook de inhuldigingsjurk van Máxima en de hermelijnen inhuldigingsmantel staan op de muur van deze salon.

Lees verder onder de foto's.

Paleis-Huis-ten-Bosch-Blauwe-Salon
Máx Indonesische minister
Koningin Maxima tijdens een gesprek met Retno Marsudi, de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië.

Werkkamer koningin Máxima

Vanuit de Blauwe Salon loop je zo door naar de werkkamer van koningin Máxima. Deze ruimte kennen we van het interview met Matthijs van Nieuwkerk ter ere van haar haar vijftigste verjaardag.

Lees verder onder de foto's.

Paleis-Huis-ten-Bosch-werkkamer-Máxima
Paleis-Huis-ten-Bosch-Máxima-Matthijs-van-Nieuwkerk

Bibliotheek

De werkkamer van koningin Máxima grenst aan de bibliotheek, waar genoeg te lezen valt voor het koningspaar en de prinsessen.

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-bibliotheek

Oranjezaal

Als je vanaf de bibliotheek terugloopt naar de vestibule, dan zit daarachter de Oranjezaal verstopt. Deze indrukwekkende zaal bevat schilderijen van de Oranjes. In deze zaal worden vaak diners georganiseerd.

Paleis-Huis-ten-Bosch-Oranjezaal
Paleis-Huis-ten-Bosch-Oranjezaal-2

DNA Salon

Links aan de Oranjezaal grenst de DNA Salon. Deze salon bevat de DNA profielen van het koninklijk gezin. Handig, want zo weet je precies bij wie je te gast bent! Het kan zijn dat de salon je bekend voorkomt, want in 2020 begon hier de digitale Koningsdag (Woningsdag). Ook houdt de koning vaak audiënties in deze ruimte.

Lees verder onder de foto's.

DNA Salon
Opening-Koningsdag-2020

Werkkamer koning Willem-Alexander

Naast de DNA Salon is de werkkamer van koning Willem-Alexander. Vanuit deze kamer hield de koning tijdens de coronalockdowns veel videogesprekken.

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-werkkamer-WA

Japanse Zaal

Als je vanaf de werkkamer van koning Willem-Alexander terugloopt naar de Oranjezaal, vind je daarachter de Japanse Zaal.

Paleis-Huis-ten-Bosch-Japanse-Zaal

Chinese Zaal

Grenzend aan de Japanse Zaal is de Chinese Zaal. In deze zaal zijn net nieuwe gordijnen opgehangen, die onder andere door koningin Máxima geborduurd zijn.

Paleis-Huis-ten-Bosch-Chinese-Zaal
Paleis-Huis-ten-Bosch-gordijnen

Witte Eetzaal

Aan de Chinese Zaal grenst de Witte Eetzaal. Zouden koning Willem-Alexander en koningin Máxima hier elke avond met elkaar dineren?

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-Witte-Eetzaal

Gele Balzaal

Op de tweede verdieping van Paleis Huis ten Bosch vinden we de Gele Balzaal. De Gele Balzaal is nog helemaal in de oude stijl.

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-gele-balzaal

Voortuin en tuin

Natuurlijk mogen de tuinen niet ontbreken. De koning heeft genoeg ruimte om met zijn honden een lange wandeling te maken.

Lees verder onder de foto.

Paleis-Huis-ten-Bosch-voortuin
Paleis-Huis-ten-Bosch-tuin

Woonpaleis van de koning en zijn familie

Paleis Huis ten Bosch is natuurlijk niet alleen maar een paleis met officiële kamers. Het is ook het woonpaleis van de koning en zijn familie. Daarom vinden we in Huis ten Bosch ook persoonlijke foto's van het gezin van Willem-Alexander. Maar hoe de privévertrekken van koning Willem-Alexander eruit zien, dat weten we helaas niet.

Paleis-Huis-ten-Bosch-persoonlijke-foto's
Paleis-Huis-ten-Bosch-Koningsdag-2020

Video

Wil je ook nog bewegend beeld zien van Paleis Huis ten Bosch? Kijk dan naar de video hieronder:

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--