Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: prinses Carolina de Bourbon de Parme

23 juni 2022 · Leestijd 4 min

Prinses Carolina, de jongste dochter van prinses Irene, viert donderdag haar 48e verjaardag. De jarige royal leidt met haar gezin een vrij anoniem leven en blijft het liefst uit de spotlights. Op deze feestelijke dag zetten wij haar toch in de schijnwerpers.

Prinses Carolina wordt op 23 juni 1974 geboren in het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Ze is het vierde en jongste kind van prinses Irene en prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme (1930-2010). Ze groeit op met twee broers en een zus; prins Carlos (1970) en de tweeling prinses Margarita en prins Jaime (1972).

Doop en kinderjaren

Bij haar geboorte krijgt ze de namen Maria Carolina Christina. Haar laatste naam is een verwijzing naar haar tante prinses Christina (1947-2019). Carolina wordt officieel aangeduid met 'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Carolina de Bourbon de Parme'.

Een paar weken na haar geboorte, om precies te zijn op 21 juli 1974, wordt Carolina gedoopt in Lignières in Frankrijk. De plechtigheid vindt plaats in het kasteel van haar vaders familie. Prins Claus (1926-2002) en prinses Christina, die solo zingt tijdens de doopdienst, zijn de peetouders. 

Lees verder onder de foto's.

Prinses_Irene_met_Carolina.jpg
Prinses Irene met jongste dochter Carolina.
Doopfoto_prinses_Carolina.jpg
Prinses Carolina op schoot bij haar moeder in de tuin van Paleis Soestdijk, zomer 1975.
Prinses Carolina op schoot bij haar moeder in de tuin van Paleis Soestdijk, zomer 1975.
In de weer met bellenblaas tijdens de viering van Koninginnedag op Paleis Soestdijk, 1977.
In de weer met bellenblaas tijdens de viering van Koninginnedag op Paleis Soestdijk, 1977.
Het gezin in 1977.
Het gezin in 1977.
Carolina met haar moeder tijdens de wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, december 1979.
Carolina met haar moeder tijdens de wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, december 1979.

Als Carolina zes jaar is besluiten haar ouders te gaan scheiden. Ze verhuist met haar moeder, broers en zus van Frankrijk naar Nederland. De eerste tijd wonen ze op Paleis Soestdijk bij haar grootouders, koningin Juliana en prins Bernhard.

Tienerjaren en studie

Na enige tijd betrekt prinses Irene met haar viertal de statige witte villa naast het paleis, op de grens van Baarn en Soest. Hier groeit het jonge prinsesje op tot puber. In december 1990 staat voor Carolina de volgende verhuizing op stapel. Haar nieuwe thuis wordt buitenplaats Mariënhove in Wijk bij Duurstede. Het stadhuis van Wijk bij Duurstede zal vele jaren later, op 21 april 2012, een bijzondere plek in haar leven innemen.

Na de middelbare school kiest prinses Carolina voor een studie politicologie. Ze studeert in Amsterdam en aan de Harvard Universiteit in Amerika. Voor de Verenigde Naties gaat ze aan de slag op het hoofdkantoor in New York en ook in probleemgebieden als Eritrea en Gaza. Vanaf 2014 werkt ze vanuit het Zwitserse Zürich voor UNRWA, de VN-organisatie die zich bezighoudt met hulp aan Palestijnse vluchtelingen. Twee jaar later verhuist ze naar Hongkong, haar huidige woonplaats.

Familieband

Hoewel we haar zelden spotten in Nederland is prinses Carolina vrijwel altijd bij belangrijke familiegebeurtenissen. In 2001 is zij een van de bruidsmeisjes bij het huwelijk van haar neef prins Constantijn en prinses Laurentien. Bij de doop van hun oudste dochter, gravin Eloise, treedt Carolina als een van de peetouders op. Op 22 oktober 2005 is ze een van de getuigen bij het kerkelijk huwelijk van haar neef prins Floris. Carolina is ook peetmoeder van Eliane, de tweede dochter van prins Floris en prinses Aimée.

Op 30 april 2013 geeft prinses Carolina acte de présence bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De laatste keer dat wij haar hebben gezien is in augustus 2019 bij de uitvaart van haar tante prinses Christina.

Lees verder onder de foto's.

Prinses Carolina met haar moeder bij het burgerlijk huwelijk van prins Floris en Aimée Söhngen, 20 oktober 2005.
Prinses Carolina met haar moeder bij het burgerlijk huwelijk van prins Floris en Aimée Söhngen, 20 oktober 2005.
Carolina en Albert bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, 2013.
Carolina en Albert bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, 2013.

Huwelijk en gezin

Op 21 april 2012 stapt prinses Carolina zelf in het huwelijksbootje. Op het stadhuis van Wijk bij Duurstede geeft ze in kleine kring haar jawoord aan Albert Brenninkmeijer. Bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk op zaterdag 16 juni zijn de Oranjes in groten getale aanwezig. Oudste broer Carlos begeleidt haar naar het altaar - haar vader Carlos Hugo is in 2010 overleden - van de basiliek in het Italiaanse Florence. Zus Margarita en broer Jaime treden op als getuigen, samen met een schoolvriendin.

De bruidsjurk van prinses Carolina is een ontwerp van couturier Addy van den Krommenacker. Leuk weetje: in de trouwjurk zit Brugs kant verwerkt dat in 1964 ook werd gebruikt voor de bruidsjapon van haar moeder Irene.

Lees verder onder de foto's.

Huwelijk_prinses_Carolina_en_broer_Carlos.jpg
Huwelijk_prinses_Carolina.jpg
Prinses_Carolina__Albert_en_Alaia-Maria.jpg
Carolina-Albert_01.jpg

Op 20 mei 2014 bevalt Carolina van haar eerste kindje: dochter Alaïa-Maria. Anderhalf jaar later, op 16 december 2015, verwelkomen Carolina en Albert hun zoon Xavier. Een paar maanden na zijn geboorte verhuist het gezin van Zürich naar Hongkong vanwege het werk van Albert Brenninkmeijer. Waar het viertal momenteel woont is niet bekend.

In de spotlights

In onze online serie 'In de spotlights' is ook een artikel verschenen over haar schoonzus prinses Viktória de Bourbon de Parma

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--