Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In de spotlights: prinses Elena van Spanje

19 december 2021 · Leestijd 3 min

Het is maandag feest in de koninklijke familie van Spanje. Prinses Elena, de oudste zus van koning Felipe, is morgen jarig. Ze viert dan haar 58e verjaardag. Elena is na haar nichtjes Leonor en Sofía derde in de lijn van Spaanse troonopvolging... en toch kennen we haar amper of niet. Een goede reden om haar eens in de spotlights te zetten!

Elena María Isabel Dominica wordt geboren op 20 december 1963 in Madrid. Ze is het oudste kind van koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje. In 1965 wordt haar zus Cristina geboren en begin 1968 volgt haar broer Felipe.

In de Spaanse opvolgingsregels hebben jongens voorrang op meisjes. Als Elena's vader op 22 november 1975 - na de dood van Franco - tot koning van Spanje wordt uitgeroepen, wordt Felipe eerste in de lijn van troonopvolging.

Lees verder onder de foto's.

Sinds de troonswisseling op 19 juni 2014 behoort Elena officieel niet meer tot het koningshuis. In Spanje wordt onderscheid gemaakt tussen 'de koninklijke familie' en de 'familie van de koning'. Ze is niet langer de dochter van de vorst, maar de zus van de regerende koning en valt daardoor net als haar zus Cristina buiten de boot. Al komt prinses Elena een enkele keer nog wel in actie.

Studie en liefdesgeluk

Na de middelbare school kiest Elena voor een studie Engels aan de Universiteit van Madrid. In 1986 studeert ze af. Een jaar later ontmoet Elena in Parijs - bij een cursus Franse literatuur - de bankbediende Jaime de Marichalar.

Elena en Jaime kennen elkaar al een tijdje als ze op 23 november 1994 hun verloving bekendmaken. Nog geen vier maanden later, op 18 maart 1995, trouwen de twee in de kathedraal van Sevilla. Bij het huwelijk zijn circa 1300 gasten en vertegenwoordigers van vele koningshuizen, onder wie koningin Beatrix en prins Willem-Alexander. Miljoenen kijkers volgen de bruiloft op tv.

Lees verder onder de foto's.

Elena en Jaime krijgen twee kinderen. Op 17 juli 1998 wordt hun zoon Felipe Juan Froilán geboren. Twee jaar later, op 9 september 2000, bevalt prinses Elena van dochter Victoria Federica.

Helaas is het enkele jaren later over met het gezinsgeluk. In november 2007 deelt het Spaanse koningshuis officieel mee dat de prinses en haar man tijdelijk uit elkaar gaan om na te denken over hun huwelijk. Eind 2009 is de scheiding definitief.

Hobby's

De prinses is gek op paardrijden, dol op zeilen en is liefhebber van het stierenvechten. Tijdens de zomervakantie is Elena ieder jaar wel te vinden op Mallorca. Ze is vaak op het eiland gespot met haar moeder koningin Sofia of met haar kinderen.

Veel glitter en glamour hoeft voor Elena niet. Ze is geen sprookjesprinses. In de schaduw van het koningspaar Felipe en Letizia leeft ze haar leven en dopt ze haar eigen boontjes. En dat bevalt haar vermoedelijk prima!

Foto's: ANP

In onze online serie 'In de spotlights' zijn ook foto-artikelen verschenen over:

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--