Internationale royals reageren op het overlijden van paus Franciscus

Paus Franciscus is maandag overleden op 88-jarige leeftijd. De paus had al langer gezondheidsproblemen en balanceerde al meerdere keren op het randje van de dood. Internationale royals reageren maandag geschokt.
Het Vaticaan heeft maandagochtend het overlijden van paus Franciscus bekendgemaakt.
Lees ook over:
Paus Franciscus (88) overleden: koningspaar "diep getroffen" door zijn dood
Prins Albert
"Bijzonder ontroerd willen mijn familie en ik, samen met het hele vorstendom, onze oprechte deelneming betuigen aan de Katholieke Kerk en aan alle gelovigen met wie wij een groot verdriet delen", zo begint prins Albert van Monaco zijn verklaring. "In dit moment van pijn en rouw gedenken wij in gedachten en in ons hart de apostolische zegen die de Heilige Vader ons tijdens zijn pontificaat in overvloed heeft geschonken en bidden wij vurig voor de rust van zijn ziel". De vorst schrijft dat er een "grote dienaar van de mensheid" ons zojuist is ontvallen.
Lees verder onder de foto.

Koning Abdullah
De Jordaanse koning Abdullah condoleert zijn "christelijke broeders en zusters van over de hele wereld" met het overlijden van paus Franciscus. In een bericht op X schrijft de 63-jarige vorst dat de paus "door iedereen werd bewonderd als de paus van het volk".
Lees verder onder de foto.

"Hij bracht mensen samen en leidde met vriendelijkheid, nederigheid en mededogen." Abdullah gaat ervan uit dat de nalatenschap van Franciscus "zal voortleven in zijn goede daden en leringen".
Koning Filip
"Hij was een groot man, dicht bij de meest kwetsbaren en begaan met de problemen van de wereld", zo schrijven koning Filip en koningin Mathilde van België. "We delen het verdriet van alle katholieken over de hele wereld en van iedereen die van hem hield en hem waardeerde, en we zijn dankbaar voor de eer die hij ons heeft bewezen door ons land te bezoeken". De paus bezocht het Belgische koningspaar nog in september 2024.
Lees verder onder de foto.

Koning Carl Gustaf
Koning Carl Gustaf reageert van Zweden reageert op social media waarbij hij een bezoek van de paus in 2015 aanhaalt. "Velen in ons land waardeerden het historische bezoek van paus Franciscus aan Lund bijna tien jaar geleden". Ook koningin Silvia wordt in zijn statement genoemd. "De paus ontving de koningin ook meerdere malen in het Vaticaan om met hen de vele onrechtvaardigheden aan te kaarten die de kinderen van de wereld moeten ondergaan. Vandaag kijken we met dankbaarheid terug op de inzet van de paus voor de kwetsbaren in de wereld". De koning eindigt met een troostende boodschap. "Onze gedachten gaan uit naar katholieken over de hele wereld die een groot leider en rolmodel hebben verloren.”
Lees verder onder de foto.

Koning Charles
"Mijn vrouw en ik waren diep bedroefd toen we hoorden van het overlijden van paus Franciscus. Onze harten zijn enigszins verlicht door de wetenschap dat Zijne Heiligheid een Paasgroet kon delen met de kerk en de wereld die hij gedurende zijn leven en ambt met zoveel toewijding diende", zo schrijft koning Charles op social media.
Lees verder onder de foto.

De koning blikt ook terug op zijn laatste ontmoeting met de paus, eerder deze maand. "We betuigen onze oprechte deelneming en diep medeleven aan de kerk die hij met zoveel vastberadenheid diende en aan de talloze mensen wereldwijd die, geïnspireerd door zijn leven, zullen rouwen om het verwoestende verlies van deze trouwe volgeling van Jezus Christus". Charles benadrukt in zijn statement dat hij "door zijn werk en zorg voor zowel mens als planeet, hij de levens van velen diepgaand geraakt heeft".
Groothertog Henri
De huidige vorst van Luxemburg, groothertog Henri, reageert op social media ook op het overlijden van paus Franciscus. "De groothertogin en ik zijn diepbedroefd door het nieuws van het overlijden van Zijne Heiligheid Paus Franciscus. Dit verdriet is des te groter omdat wij de eer en de immense vreugde hadden hem afgelopen september te mogen verwelkomen tijdens een officieel bezoek aan Luxemburg".
Lees verder onder de foto.

Groothertog Henri van Luxemburg noemt de paus een "spirituele gids". "Paus Franciscus was een man met groot medeleven, die de pijn en het lijden van anderen deelde. Hij was voortdurend begaan met de problemen van kansarme mensen en vluchtelingen en zette zich in voor de meest kwetsbaren, terwijl hij ook oog had voor de hoopvolle verwachtingen van jongeren".
Beeld: ANP

Geschreven door
Renée Prenger