Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Juwelen: het inhuldigingsdiadeem van koningin Máxima

19 september 2024 · Leestijd 2 min

Op 30 april 2013 wordt koning Willem-Alexander ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zijn vrouw Máxima draagt tijdens dit historische moment een saffieren inhuldigingsdiadeem. Dit is het verhaal achter het koninklijke juweel.

"Tijdens de inhuldiging droeg koningin Máxima een diadeem bezet met diamanten en saffieren", zo vertelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman. "Het diadeem is ooit gemaakt in opdracht van koning Willem III voor koningin Emma. De saffieren waren voor een deel afkomstig van zijn broer, prins Hendrik de zeevaarder, die de saffieren van Anna Paulowna had geërfd. Maar met de clausule dat de saffieren, als hij kinderloos zou overlijden, terug moesten naar Nederland. Dat is gebeurd en toen is het diadeem ontstaan."

Lees verder onder de foto.

ANP-323182530
Koningin Máxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

"Het diadeem had een andere vorm tijdens de inhuldiging dan de oorspronkelijke vorm", legt Akkerman uit. "In het midden zit een soort verhoogd stuk zou je kunnen zeggen en tijdens de inhuldiging was dat eraf. Dat had een reden."

Lees verder onder de foto.

ANP-440420248
Koningin Máxima op staatsbezoek in Noorwegen (2021).

Russische kokoshnik

"Vanwege de link met Rusland, met de Romanovs en het Russische bloed hadden de koning en koningin opdracht gegeven om een kokoshnik te maken van dit diadeem. Een kokoshnik is het Russische woord voor hanenkam en tevens het woord voor een hoofddracht dat door Russische boerinnen werd gedragen. Een soort karton met stof overtrokken. Later werd die vorm bij de adel en het Russische hof gedragen als diadeem."

Lees verder onder de foto.

ANP-351142442
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een bezoek aan Noorwegen in 2017.

"Tijdens het staatsbezoek aan Denemarken in 2016 bleek dat het middenstukje waarin een grote saffier zit van Anna Paulowna er ook weer opgezet kan worden. Dus de koningin laat het zo ombouwen dat de originele staat weer terug kan. Het middenstuk kan ook als broche gedragen worden."

Ook interessant: zo bleef de koningsmantel tijdens de inhuldiging op zijn plek.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--