Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Keizer Naruhito trots op zijn volk

23 februari 2021 · Leestijd 2 min

Naruhito is trots op het Japanse volk tijdens de coronapandemie. De Japanse keizer is dankbaar voor "het doorzettingsvermogen en de kracht" die mensen hebben getoond, zei hij in een toespraak vanwege zijn 61e verjaardag op dinsdag.

Naruhito deelde zijn condoleances aan mensen die dierbaren hebben verloren aan het coronavirus. De keizer prees daarnaast de inzet tegen de verdere verspreiding van het virus en erkende de zware tijd waar het volk zich nog steeds in bevindt. "Ik kijk uit naar de mooie toekomst die ons te wachten staat, als we door geduldig samenwerken de coronapandemie hebben verslagen."

Samen met keizerin Masako heeft Naruhito de afgelopen maanden digitale ontmoetingen gehad met onder meer de zorgsector en wetenschappers om over de coronacrisis te praten. De keizer hoopt dat hij op 11 maart naar de regio Tohoku kan reizen voor de herdenking van de grote aardbeving, waarbij tien jaar geleden zeker 16.000 mensen om het leven kwamen. "Ik heb het idee dat de wonden van de mensen die door de ramp zijn getroffen nog steeds niet zijn geheeld."

Karige verjaardag

De Japanse keizer Naruhito heeft zijn 61e verjaardag dinsdag in bescheiden kring gevierd. Vanwege de coronacrisis was een grote samenkomst geannuleerd en verscheen hij ook niet op het paleisbalkon. Wel ontving Naruhito enkele gasten op het paleis.

De keizer en keizerin Masako kregen bezoek van onder anderen premier Yoshihide Suga. Ook een vertegenwoordiger van de buitenlandse ambassades kwam langs om Naruhito te feliciteren.

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de festiviteiten rond de keizerlijke verjaardag worden geschrapt. Dat gebeurde vorig jaar, toen Naruhito zestig jaar werd, ook al. Sinds hij in 2019 op de troon kwam heeft hij zijn verjaardag nog niet met de bevolking kunnen vieren. Voor de laatste viering van de verjaardag van zijn vader keizer Akihito kwamen 82.000 mensen naar het paleis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--