Waarom was keizerin Elisabeth zo dol op het land Hongarije?

Elisabeth, ook wel bekend als Sisi, was niet alleen keizerin van Oostenrijk, ze was vanaf 1867 ook koningin van Hongarije. Een land waar ze veel liefde voor voelde. Hoe kwam deze unieke band met het land tot stand? Je leest het in dit artikel.
Sisi houdt zich niet graag bezig met regeringszaken, behalve als het met Hongarije te maken heeft. De keizerin voelt genegenheid voor het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Al is haar eerste reis naar het land traumatisch. In 1857 vertrekken Franz Joseph en Sisi naar Hongarije en laatstgenoemde wil per se dat haar twee jonge dochters Sophie en Gisela hen vergezellen. Op reis worden de twee kleintjes ziek en uiteindelijk sterft de tweejarige Sophie. Elisabeth is er kapot van en raakt in een depressie. Toch wordt het land later een van haar favoriete bestemmingen.
Lees ook over:
Sisi-fans opgelet! Blauw Bloed geeft een lezing over het 'echte' leven van keizerin Elisabeth
Haar favoriete hofdame Caroline Hunyady, beter bekend als Lily, is geboren in Hongarije en vertelt Elisabeth vol passie over het land. Vanaf 1863 begint Sisi zelfs de Hongaarse taal te leren. In 1864 huurt ze een Hongaars meisje in, Ida Ferentzy, die haar in de taal voorleest aan het hof. Een gewaagde zet, want Ida is ook een vertrouweling van de Hongaarse liberalen Gyula Andrássy en Franz Deák. Het is aannemelijk dat Ida er uiteindelijk voor zorgt dat de keizerin met deze politici in contact komt.
Koningin van Hongarije
Sisi wordt een felle verdediger van de Hongaarse belangen, en dat valt goed bij de Hongaarse vertegenwoordigers. De kans is dan ook groot dat Sisi's liefde voor Hongarije een grote rol speelt bij het akkoord waarin de historische rechten van Hongarije worden erkend en de Oostenrijks-Hongaarse monarchie wordt gerechtvaardigd. In 1867 worden Franz Joseph en zijn vrouw Elisabeth uiteindelijk in Boedapest gekroond tot koning en koningin van Hongarije.
Lees verder onder de foto.

'Het Hongaarse kind'
In 1868, een jaar na de kroning in Hongarije, wordt dochter Marie Valerie geboren. Ze is het eerste kind waar Elisabeth een band mee opbouwt. Ze krijgt de bijnaam 'de Enige' en brengt een groot deel van haar jeugd door in het land waardoor ze in Oostenrijk de bijnaam 'het Hongaarse kind' krijgt.
Lees verder onder de foto.

Over Gyula Andrássy
In zijn jeugd was Gyula Andrássy een opstandeling tegen het regime van keizer Franz Jospeph. De geboren Hongaar was een nationalist, maar wordt na de onafhankelijkheidsoorlog in 1848 in ballingschap gezet in Parijs. Rond 1860 keert hij terug naar Hongarije, en zijn mening is flink veranderd. Hij ziet in dat het voor de Hongaarse staat beter is als het onderdeel blijft van de Oostenrijkse-Hongaarse dubbelmonarchie die in 1867 is ontstaan en pleit samen met Franz Deák voor autonomie van Hongarije. Uiteindelijk wordt Andrássy minister-president van Hongarije. Hij fungeert tevens als een belangrijke vertrouweling voor het keizerspaar. Zo gaat hij met hen naar de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1867 en naar de opening van het Suezkanaal in 1869.

Blauw Bloed – Het leven van Elisabeth

Beeld: Publiek Domein

Geschreven door
Renée Prenger