Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak van 2023

25 december 2023 · Leestijd 3 min

Traditiegetrouw spreekt koning Willem-Alexander op eerste kerstdag zijn kersttoespraak uit. Om 13:00 uur werd in vele huiskamers de televisie aangezet om naar de jaarlijkse rede te luisteren. Heb je de toespraak gemist? Wij vatten de boodschap van de koning nog even samen.

De koning vindt dat "een harde afrekencultuur onze leefwereld onherbergzaam" maakt, zo was te horen in zijn kersttoespraak. "Het intimideren, bedreigen en schofferen van mensen is buiten de orde. Wie daarvoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap", aldus koning Willem-Alexander. "Als we onze energie nu eens zouden besteden aan het samen vinden van oplossingen, dan komen we veel verder. Als de grote wereldproblemen onze krachten te boven gaan, kunnen we in ieder geval wél zorgen dat we in eigen land vreedzaam samenleven en tegenstellingen overbruggen", zei de koning ook. Daarmee doelde hij onder meer op de situatie in Israël en Gaza, maar ook in Oekraïne.

Nieuwe start

De koning zei ervan overtuigd te zijn dat "tegenstellingen overbruggen onze kracht" is. "Dat betekent: de moed opbrengen om je open te stellen voor tegengeluiden en te luisteren. De moed ook om terughoudend te zijn in het doorduwen van het eigen gelijk en in plaats daarvan een ander ruimte te gunnen." Ook sprak Willem-Alexander de hoop uit dat dit kerstfeest een moment kan zijn "om een nieuwe start te maken. Niet elkaar voortdurend streng de maat nemen als mensen. Maar de menselijke maat omarmen, met begrip voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomingen. Er is geen tweede Nederland. Wij vormen dit land samen. En het is nog steeds een van de allerbeste plekken op de wereld."

Lees verder onder de foto.

kersttoespraak-2023-koning---02
Koning Willem-Alexander spreekt de kersttoespraak uit vanuit de Witte Eetzaal.

Bouwen aan een hoopvolle toekomst

Willem-Alexander blikte ook terug op de tien jaar waarin hij koning van Nederland is. De constante factor in die periode noemt hij "mensen die zich vanuit hun persoonlijke idealen of levensovertuiging inzetten om tegenstellingen te overbruggen en iets positiefs bij te dragen aan de samenleving. Zij maken de toekomst bewoonbaar. Doe méé", riep de koning op in zijn toespraak. "Dan is er alle reden om de toekomst met hoop en vertrouwen tegemoet te zien."

Koning Willem-Alexander schrijft kersttoespraak zelf

De kersttoespraak werd eerder opgenomen in de Witte Eetzaal van Paleis Huis ten Bosch. De toespraak is traditiegetrouw door de koning zelf geschreven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de troonrede, die door de premier wordt geschreven en slechts door de koning wordt voorgelezen. Willem-Alexander is overigens niet de enige royal die met Kerstmis het land toespreekt. Ook de Britse koning Charles en koning Harald van Noorwegen doen dat vandaag. De vorsten van België en Spanje en de groothertog van Luxemburg deden dat op kerstavond al.

Felipe_kersttoespraak
Koning Felipe tijdens zijn kersttoespraak.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--