Kijk: Het vakmanschap van Fabienne Delvigne
Negen van de tien creaties op het hoofd van koningin Máxima zijn van de hand van Fabienne Delvigne. Blauw Bloed bezocht de Belgische hoedenmaakster in haar atelier, waar ze ons liet zien hoe de hoeden en bloemendecoraties tot stand komen.
Fabienne Delvigne: ''Wat ik het mooiste vind aan mijn werk is dat ik iedereen op z'n mooist kan laten uitkomen. Of het nu om een koningin gaat of om iemand zoals u en ik. Ik vind het heerlijk om het mooiste in hen naar boven te halen."
Bij elk nieuw idee of project laat ze zich inspireren door de natuur of door een hedendaags voorwerp of ontwerp. Delvigne maakt geen schetsen of tekeningen. Ze neemt het materiaal als uitgangspunt. "Dat roept een emotie in me op, voegt zich bij mijn inspiratie en zo ontstaat dan uiteindelijk een creatie", vertelt ze in haar atelier. Hier werkt ze al jaren aan de mooie hoeden van onder anderen koningin Máxima.
Tijdens de opening van supercomputer Snellius droeg koningin Máxima een diadeem, waarvan het ontwerp erg bijzonder is voor Delvigne. De hoedenmaakster bedacht het ontwerp voor een bijzondere gelegenheid: haar eigen huwelijk. "Koningin Máxima vond de haardecoratie erg mooi, maar ze wilde een eenvoudigere. Toen hebben we hem als diadeem gemaakt. Dus hetzelfde principe van allemaal blaadjes langs elkaar, maar in de vorm van een diadeem."
Lees verder onder de foto.
Bij het maken van dit type diadeem begint Delvigne met een soepele stof zoals zijde, organza of organdie. De mooie stoffen worden vervolgens verstevigd met een speciaal product. Het wordt dan net papier, maar wel veel harder. Vervolgens kun je dan een voor een de blaadjes knippen. Na het verwarmen van de benodigde instrumenten gebruikt ze deze om ieder blaadje te bewerken tot de gewenste vorm.
Bellissima
Eén van de favoriete hoeden van koningin Máxima is model Bellissima. De hoed heette eerst Monaco, omdat hij voor het huwelijk van prins Albert en prinses Charlène gemaakt is. "Het idee erachter was een eenvoudige hoed", vertelt Fabienne Delvigne. "Ik vind dat heel eenvoudige hoeden de koningin heel goed staan. Maar dan wel van heel bijzonder materiaal. Voor deze hoed is het allermooiste materiaal gebruikt, en dat is parabuntal, een heel zeldzaam materiaal. Het bestaat uit geweven plantaardige vezels. Het duurt ruim anderhalf jaar om voldoende materiaal te produceren."
Lees verder onder de foto.
Delvigne wilde graag een asymmetrisch relevé-model maken. Dit model laat het gezicht heel mooi vrij. Zo is het gezicht van de koningin dus goed te zien. "Dat is prettig voor de camera's en voor de fotografen. Maar de hoed is ook heel elegant en die aflopende zijkant staat heel vrouwelijk,'' aldus de favoriete hoedenmaakster van Máxima.
Lees verder onder de foto's.
Fabienne Delvigne vertelt dat ze altijd begint met het materiaal van de hoed. "Dat bewerk ik met mijn handen, zodat het heel soepel wordt. En dan rek je het over de mal." Vervolgens begint het proces van bewerking. Ze fixeert het materiaal met een houten twijg en steekt het geheel vast met spelden. Op die manier wordt alles op z'n plaats gehouden. "Elke vorm van het gezicht of model hoed heeft z'n eigen hoedenmal. Een goede balans tussen het gezicht en de hoed is heel belangrijk."
Het gaat de Belgische hoedenmaakster niet alleen om elegantie en vrouwelijkheid maar ook om durf, vernieuwing en zwierigheid. Wij zien uit naar haar nieuwe hoeden en haardecoraties voor koningin Máxima. Jij ook?
Foto's: ANP