Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koning te vinden op Goeree-Overflakkee

13 april 2021 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander heeft een bezoek gebracht aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Daar sprak de koning over de gevolgen van de coronapandemie op de ziekenhuiszorg.

De koning begon het bezoek met een rondleiding door het ziekenhuis, dat voorziet in de medische specialistische zorg voor de inwoners van Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en Schouwen-Duivenland. Sinds september liggen er continu zo'n 15 tot 23 coronapatiënten op de intensive care en speciale corona-afdelingen van het ziekenhuis.

Willem-Alexander sprak onder meer met verpleegkundigen en internisten van de Acute Opname Afdeling (AOA), waar het afgelopen jaar veel patiënten met een verdenking van corona zijn opgenomen. Ook bracht hij een bezoek aan de speciale corona-afdeling die het afgelopen jaar werd opgericht.

Tijdens de gesprekken werd de koning geïnformeerd over de uitdagingen waar de verschillende teams en medewerkers in het ziekenhuis als gevolg van de uitbraak van corona mee te maken hebben. Zo sprak hij over de strijd voor bedden in een overvolle kliniek en kwamen logistieke uitdagingen op het gebied van isolatiekamers en schoonmaak aan bod.

Lees verder onder de foto's.

Cadeau

Aan het einde van het werkbezoek kreeg de koning een bijzonder cadeautje mee: een mooi ingepakte doos met tissues. Dat geschenk symboliseerde de tranen die het afgelopen jaar met name bij de coronazorg zijn gevloeid, maar konden door de koning worden gebruikt voor vreugdetranen, aldus het hoofd van de speciale corona-afdelingen.

Het was ook bedoeld als dankzegging voor het pas kort van tevoren aangekondigde bezoek, aanvankelijk zou de Zuid-Hollandse commissaris van de koning komen. "Dit is me meer waard dan de zorgbonus. Dit vergeet je nooit meer", aldus een van de ziekenhuismedewerkers.

Willem-Alexander kreeg een uitgebreide rondleiding door het streekziekenhuis dat onder meer heel Goeree-Overflakkee bedient. Hij ging zelfs naar de intensivecareafdeling, waar hij onder meer met een coronapatiënt sprak die al veertig dagen in het ziekenhuis lag, waarvan al dertig dagen aan de beademing. Bij de rondgang hoorde hij van verpleegkundigen en artsen hun ervaringen, en daarna volgde een aantal rondetafelgesprekken met leden van het ziekenhuispersoneel, zo namen onder anderen een schoonmaakster en longarts deel aan de gesprekken.

Geestelijke verzorging

Ook geestelijk verzorger Gert-Jan Vogel kwam aan het woord. Hij staat nu niet alleen patiënten bij, maar ook verplegers en artsen. "Je vecht met elkaar, je jankt met de mensen", zei Vogel. Met coronapatiënten wordt ook meer een band opgebouwd, voegde hij eraan toe. "Andere patiënten liggen natuurlijk korter", wist Willem-Alexander.

De koning kreeg een aantal emotionele verhalen te horen. "Dan zie je iemand op de laptop naar de uitvaart van zijn echtgenoot kijken, terwijl je weet dat die persoon zelf snel zal volgen. Dat doet veel met je", zei een verpleegkundige van een corona-afdeling. "Je wilt iets doen, maar je kunt niks", vertelde een collega.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--