Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Internationale Vrouwendag: déze koninklijke powervrouwen komen op voor vrouwenrechten

8 maart 2024 · Leestijd 5 min

Koningin Máxima, prinses Mabel, koningin Rania en hertogin Meghan hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn alle vier échte powervrouwen. Miluska van ’t Lam vertelt aan Blauw Bloed hoe deze royals in hun kracht staan. “De powervrouw van nu gelooft heel erg in persoonlijk leiderschap.”

In haar rol als hoofdredacteur van Harper's Bazaar volgt Miluska powervrouwen op de voet. "Wij willen deze vrouwen steunen en naar voren brengen, en ervoor zorgen dat iconische vrouwen het jonge talent in Nederland inspireren en gaan steunen. Zodat ze allemaal de beste versie van zichzelf kunnen worden." In Nederland kijken we graag naar hoe een vrouwelijke royal verschijnt bij de grote traditionele momenten, maar Miluska vindt het ook leuk om te kijken naar wat ze nog meer doet. "Je ziet bij een aantal royals een heel duidelijke rode draad in wat ze doen. Ze hebben een onderwerp te pakken waarvoor ze zich echt geroepen voelen. Het is als een soort levensmissie, een soort levenswerk."

De stem van Mabel

Volgens Miluska is prinses Mabel hier een goed voorbeeld van. Zij strijdt al jaren tegen kindhuwelijken. “Mabel heeft daar een stichting voor opgericht: Girls Not Brides." Hiervoor reist de prinses de wereld over, zo was ze in 2022 in Nepal in haar strijd tegen kindhuwelijken. "Dat is de boodschap die ze iedere keer verkondigt. Misschien herken je dat als zij hierover het woord neemt, ze laat zien dat er in die paar seconden iedere keer weer een meisje ongevraagd trouwt. Dat is een heel stevige boodschap die zij verkondigt en wat mij betreft moet blijven verkondigen."

Lees verder onder de foto's.

Prinses Mabel en Sigrid Kaag tijdens de Conferentie voor Mental Health and Psychosocial Support in
Prinses Mabel en Sigrid Kaag tijdens de Conferentie voor Mental Health and Psychosocial Support in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Prinses Mabel houdt een presentatie over de resultaten van drie jaar strijden tegen kindhuwelijken.
Prinses Mabel houdt een presentatie over de resultaten van drie jaar strijden tegen kindhuwelijken.

De cijfers van koningin Rania

Ook koningin Rania is een echte powervrouw. Ze is de echtgenote van de Jordaanse koning Abdullah. Daarmee is ze zelf ook invloedrijk. "Ze pakt alle kansen aan die ze krijgt om haar boodschap te verkondigen", gaat Miluska verder. "Heel krachtig aan haar is dat zij de cijfers altijd paraat heeft. Als ik kijk naar de gesprekken met Rania over haar missies, dan vind ik het zo mooi dat ze eigenlijk een soort gewetensvraag aan ons allemaal stelt. 'Wat zou jij doen in deze situatie?' en 'Moet je vluchtelingen dan terugsturen of niet?' Ze beroept ons eigenlijk op ons verantwoordelijkheidsgevoel en dat vind ik een heel krachtige manier van leiden, maar ook heel zacht tegelijk." Hier lees je meer over de sterke koningin Rania.

Lees verder onder de foto.

Koningin_Ma__xima_en_koningin_Rania.jpg
Koningin Máxima samen met koningin Rania.

De opgestroopte mouwen van hertogin Meghan

Een ander goed voorbeeld is hertogin Meghan, zij zet zich in voor vrouwenrechten. Het valt Miluska op dat activisme en feminisme tegenwoordig een beetje aanvoelen als een soort hype. "We willen tegenwoordig allemaal op de barricade staan, lijkt het, maar bij haar zie je echt dat het er al ingeworteld was. Als elfjarig meisje kijkt ze naar een reclamefilm over een afwasmiddel en dan ziet ze dat eigenlijk alleen vrouwen worden aangespoord om af te wassen. Dat vond ze echt zo vreemd. Ze heeft een brief geschreven en de makers hebben de voice-over aangepast."

"Ik vind dat ze dat echt heel mooi doet. Ze stroopt de mouwen op en laat haar designerkleding in de koffer. Ze komt echt naar de vrouw toe om haar te helpen." De hoofdredacteur van Harper's Bazaar begrijpt daarom niet waarom de hertogin van Sussex zoveel negativiteit over zich heen krijgt. "Ik ben een beetje het spoor bijster waarom wij nu allemaal op haar afgeven en waarom het Verenigd Koninkrijk haar niet omarmt."

Lees verder onder de foto.

Hertogin Meghan bezoekt de Hubb Community Kitchen in Londen om het succes van hun kookboek te
Hertogin Meghan bezoekt de Hubb Community Kitchen in Londen om het succes van hun kookboek te vieren. De keuken is opgezet door vrouwen die zijn getroffen door de brand in de Grenfelll-toren. Meghan schreef het voorwoord voor het boek, om geld in te zamelen voor de slachtoffers.

De communicatieskills van koningin Máxima

Natuurlijk mag onze eigen koningin Máxima niet ontbreken in deze lijst van koninklijke powervrouwen. "Wat ik een heel mooie eigenschap vind van koningin Máxima is dat zij enorm goed kan verbinden. Ze weet heel goed een echt netwerk op te bouwen rondom een onderwerp waar haar hart naar uitgaat. Dat zie je ontstaan en dan haalt ze al die mensen bij elkaar", stelt Miluska.

"De tweede manier waarop ze dat doet, is dat ze duidelijk haar communicatievaardigheden gebruikt: ze raakt mensen aan en ze kijkt mensen in de ogen. Ze heeft zich zo goed voorbereid dat ze ook echt de onderwerpen van die mensen kent. Daarmee maak je natuurlijk automatisch een connectie."

Lees verder onder de foto.

Máxima Middelburg
Natuurlijk willen er ook wat mensen met de koningin op de foto, daar draait koningin Máxima haar hand niet voor om.

De powervrouw

Maar wat maakt een vrouw nu een ware powervrouw? Daar heeft Miluska een pasklaar antwoord op: "Voor mij ben je echt een powervrouw als je een stip op de horizon zet en je daar vol overgave voor gaat. Met je hart en je ziel. Dat kan eigenlijk van alles zijn: je kunt moeder zijn, je kunt een creatieve carrière voor jezelf uitgestippeld hebben. Of misschien heb je wel besloten om een jaar niets te doen, vol overgave en vol liefde. Dan ben je voor mij ook een powervrouw."

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--