Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Koninklijke powervrouwen

12 juni 2021 · Leestijd 4 min

Prinses Mabel, koningin Rania, hertogin Meghan en koningin Máxima hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn alle vier échte powervrouwen. Miluska van ’t Lam vertelt in Blauw Bloed hoe deze royals in hun kracht staan. “De powervrouw van nu gelooft heel erg in persoonlijk leiderschap.”

In haar rol als hoofdredacteur van Harpers Bazaar volgt Miluska powervrouwen op de voet. “Wij willen deze vrouwen steunen en naar voren brengen, en ervoor zorgen dat iconische vrouwen het jonge talent in Nederland inspireren en gaan steunen. Zodat ze allemaal de beste versie van zichzelf mogen worden.”

In Nederland kijken we graag naar hoe een royal verschijnt bij de grote traditionele momenten, maar Miluska vindt het ook leuk om te kijken naar wat ze nou echt aan het doen is. “Je ziet bij een aantal royals een heel duidelijke rode draad in wat ze doen. Ze hebben een onderwerp te pakken waarvoor ze zich echt geroepen voelen. Het is als een soort levensmissie, een soort levenswerk.”

De stem van Mabel

Volgens Miluska is prinses Mabel hier een goed voorbeeld van. Zij strijdt al jaren tegen kindhuwelijken. “Mabel heeft daar een stichting voor opgericht: Girls Not Brides. Dat is de boodschap die ze iedere keer verkondigt. Misschien herken je dat als zij hierover het woord neemt, ze laat zien dat er in die paar seconden iedere keer weer een meisje ongevraagd trouwt. Dat is een heel stevige boodschap die zij verkondigt en wat mij betreft moet blijven verkondigen.”

De cijfers van koningin Rania

Koningin_Ma__xima_en_koningin_Rania.jpg

Ook koningin Rania is een echte powervrouw. Ze is de echtgenote van de invloedrijke Jordaanse koning Abdullah. Daarmee is ze zelf ook invloedrijk. “Ze pakt alle kansen aan die ze krijgt om haar boodschap te verkondigen", gaat Miluska verder. "Heel krachtig aan haar is dat zij de cijfers altijd paraat heeft. Als ik kijk naar de gesprekken met Rania over haar missies, dan vind ik het zo mooi dat ze eigenlijk soort van gewetensvraag aan ons allemaal stelt. ‘Wat zou jij doen in deze situatie?’ en ‘Moet je vluchtelingen dan terugsturen of niet?’ Ze beroept ons eigenlijk op ons verantwoordelijkheidsgevoel en dat vind ik een heel krachtige manier van leiden, maar ook heel zacht tegelijk."

De opgestroopte mouwen van hertogin Meghan

Hertogin Meghan bezoekt de Hubb Community Kitchen in Londen om het succes van hun kookboek te
Hertogin Meghan bezoekt de Hubb Community Kitchen in Londen om het succes van hun kookboek te vieren. De keuken is opgezet door vrouwen die zijn getroffen door de brand in de Grenfelll-toren. Meghan schreef het voorwoord voor het boek, om geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Een ander goed voorbeeld is Meghan Markle: een royal die zich inzet voor het feminisme van ons allemaal. Het valt Miluska op dat activisme en feminisme tegenwoordig een beetje aanvoelen als een soort hype. “We willen tegenwoordig allemaal op de barricade staan, lijkt het, maar bij haar zie je echt dat het er al ingeworteld was. Als elfjarig meisje kijkt ze naar een reclamefilm over een afwasmiddel en dan ziet ze dat eigenlijk alleen vrouwen worden aangespoord om af te wassen. Dat vond ze echt zo vreemd. Ze heeft een brief geschreven en de makers hebben de voice-over aangepast.”

“Ik vind dat ze dat echt heel mooi doet. Ze stroopt de mouwen op en laat haar designerkleding in de koffer. Ze komt echt naar de vrouw toe om haar te helpen.” De hoofredacteur van Harpers Bazaar begrijpt daarom niet waarom de hertogin van Sussex zoveel negativiteit over zich heen krijgt. “Ik ben een beetje het spoor bijster waarom wij nu allemaal op haar afgeven en waarom Groot-Brittannië haar niet omarmt.”

De communicatieskills van koningin Máxima

Natuurlijk mag onze eigen koningin Máxima niet ontbreken in het rijtje van koninklijke powervrouwen. “Wat ik een heel mooie eigenschap vind van koningin Máxima is dat zij enorm goed kan verbinden. Ze weet heel goed een echt netwerk op te bouwen rondom een onderwerp waar haar hart naar uitgaat. Dat zie je ontstaan en dan haalt ze al die mensen bij elkaar,” stelt Miluska.

“En de tweede manier waarop ze dat doet is dat ze duidelijk haar communicatieskills gebruikt: ze raakt mensen aan en ze kijkt mensen in de ogen. Ze heeft zich zo goed voorbereid dat ze ook echt de onderwerpen van die mensen kent. Daarmee maak je natuurlijk automatisch een connectie.”

De powervrouw

Maar wat maakt een vrouw nou een ware powervrouw? Daar heeft Miluska een pasklaar antwoord op: “Voor mij ben je echt een powervrouw als je een stip op de horizon zet en je daar vol overgave voor gaat. Met je hart en je ziel. Dat kan eigenlijk van alles zijn: je kunt moeder zijn, je kunt een creatieve carrière voor jezelf uitgestippeld hebben. Of misschien heb je wel besloten om een jaar niets te doen, vol overgave en vol liefde. Dan ben je voor mij ook een powervrouw.”

Foto's: ANP

Wil je meer zien en lezen over het thema recht doen? Kijk dan op eo.nl/rechtdoen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--