Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rania is koningin, moeder, maar vooral een sterke zakenvrouw

10 september 2023 · Leestijd 5 min

Wanneer mensen denken aan koningin Rania van Jordanië denken de meeste mensen meteen aan haar huwelijk met koning Abdullah. Maar naast dat ze koningin en moeder van vier kinderen is, is ze een sterke zakenvrouw die nog steeds aan haar carrière bouwt.

Koningin Rania is van Palestijnse komaf maar begon haar leven en carrière in Koeweit. Daar ging ze naar het primaire en voortgezet onderwijs. Voor haar studie reisde ze af naar Caïro om daar Bedrijfskunde aan de American University te studeren. 

Lees verder onder de foto. 

rania-1987-2
Koningin Rania in 1987.

In 1991 neemt Rania haar diploma feestelijk in ontvangst, klaar om het bedrijfsleven te gaan. 

Lees verder onder de foto. 

rania-1991-2

Helaas breekt de Golfoorlog uit waardoor Rania's gezin genoodzaakt is te vluchten. Het gezin strijkt neer in de hoofdstad van Jordanië, waar Rania haar carrière voortzet. Ze doet ervaring op bij een bank, maar krijgt uiteindelijk een goede baan bij de marketingafdeling van Apple. Door deze baan ontmoet ze uiteindelijk in 1993 haar toekomstige man Abdullah. 

Lees verder onder de foto. 

rania-1990
Rania in 1990.

Powervrouw

Na haar sprookjeshuwelijk met Abdullah zegt Rania haar baan bij Apple op om zich volledig te focussen op haar nieuwe rol. Zeker toen duidelijk werd dat zij en haar man toch koning en koningin van Jordanië gingen worden. Als koningin zet ze zich vanaf het begin in voor onder andere gelijke kansen in Jordanië, vrouwenemancipatie en beter onderwijs. Ondanks haar nieuwe rol heeft Rania haar ambities nooit los gelaten en gebruikt ze haar talenten om het leven in Jordanië beter te maken voor iedereen. Een echte powervrouw wat ons betreft.

Lees verder onder de foto. 

Koningin_Rania_Unicef.jpg

Internationale ambities 

Dat koningin Rania haar carrière niet zomaar in de steek laat, blijkt wel uit al haar activiteiten op internationaal niveau. Zo is de koningin een pleitbezorger voor tolerantie, mededogen en het bevorderen van empathie tussen mensen van alle culturen en achtergronden. Haar inspanningen om de vooroordelen van Arabieren en moslims aan de kaak te stellen en meer begrip en acceptatie tussen mensen van alle religies en culturen te bevorderen, hebben haar wereldwijde erkenning opgeleverd. 

Lees verder onder de foto. 

header-rania-zakenvrouw

Een voorbeeld voor moslima's

Rania draagt al van jongs af aan geen hijab. Daarmee is ze een voorbeeld voor heel wat jonge moslima's in het land. In meerdere interviews geeft ze aan dat haar geloof niet minder sterk wordt omdat ze geen hijab draagt. Daarmee stimuleert ze jonge vrouwen om een keuze te maken die bij ze past. In een interview met ELLE Magazine in 2006 zegt de koningin er het volgende over: "Met andere woorden, je bent niet verplicht om een sluier te dragen en dat is een persoonlijke beslissing van mij om de sluier niet te dragen."

Lees verder onder de foto. 

Koningin_Rania_van_Jordanie.jpg

Het is een vraag die vaak aan de koningin wordt gesteld. Zonde, zo vindt ze zelf. "Weet je, ik beoordeel vrouwen liever op hun ethiek, hun waarden, wat ze denken, wat ze doen, dan op wat ze dragen," zegt ze in het interview met ELLE Magazine. En als de vraag weer opkomt, zegt ze vaak deze zin: "We moeten vrouwen beoordelen op wat er in hun hoofd omgaat in plaats van wat er op hun hoofd zit."

Queen Rania Foundation

Hare Majesteit is van mening dat elk Jordaans kind toegang moet hebben tot niet alleen stimulerende leeromgevingen, maar ook tot inspirerende leraren en technologie die hen met de wereld verbindt. Haar Queen Rania Foundation for Education and Development (QRF) draagt bij aan nationale inspanningen om de onderwijssector verder te ontwikkelen. Zodat Jordaanse kinderen net als zij kunnen genieten van een opleiding. 

Lees verder onder de foto. 

Koningin_Rania_en_Nelson_Mandela.jpg

De Verenigde Naties 

Net als koningin Máxima schuift koningin Rania weleens aan bij een top van de Verenigde Naties. Zo was ze vorig jaar nog samen met haar mede-koninginnen Mathilde, Camilla op Buckingham Palace. Daar werd een receptie georganiseerd vanwege de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, een initiatief van de Verenigde Naties. Ook kroonprinses Mary van Denemarken en hertogin Sophie sloten aan. 

Lees verder onder de foto. 

Camilla Rania Mary Mathilde Buckingham

Maar dat was niet het enige internationale event waar ze bij betrokken is geweest. Rania was onder andere medevoorzitter van een rondetafelgesprek op de VN-top over vluchtelingen en migranten in 2016 en bezocht vluchtelingenkampen in Jordanië, Griekenland en Bangladesh. 

Lees verder onder de foto. 

Rania_school_for_children_tour_Ramadan_2000.jpg

Conclusie: Rania is nog steeds een zakenvrouw 

Alhoewel de Jordaanse koningin niet meer in de commerciële wereld werkzaan is, heeft ze de handdoek nog lang niet in de ring gegooid. Als een echte zakenvrouw maakt Rania zich hard voor humanitaire organisaties en komt ze op voor de minderheden in de samenleving. Iets wat ze waarschijnlijk nog járen zal doen. Deze andere royals zetten zich in voor een betere positie van vrouwen

Foto's: ANP 

Internationale Vrouwendag: déze koninklijke powervrouwen komen op voor vrouwenrechten

Lees ook over:

Internationale Vrouwendag: déze koninklijke powervrouwen komen op voor vrouwenrechten
Dit is het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië

Lees ook over:

Dit is het liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--