Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Begrafenis van prins Philip

17 april 2021 · Leestijd 3 min

Prins Philip, echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, is zaterdag bijgezet in de koninklijke grafkelder in St. George's Chapel in Windsor Castle, ten westen van Londen. Dat gebeurde na een dienst van vijftig minuten die werd bijgewoond door slechts dertig gasten vanwege de coronacrisis.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je kunt hieronder de uitvaartplechtigheid bekijken.

De prins wordt na het overlijden van koningin Elizabeth, samen met haar, bijgezet in de kleine King George VI Memorial Chapel bij Windsor Castle. Daar liggen de ouders en de zus van Elizabeth ook.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de uitvaartdienst van prins Philip is in heel Groot-Brittannië een minuut stilte in acht genomen. De plechtigheid vond volledig plaats achter de muren van het kasteel, het favoriete verblijf van de Britse vorstin. Het publiek was dringend verzocht weg te blijven in verband met de coronapandemie. Toch hadden kleine groepjes mensen zich verzameld in het centrum van Windsor en op de route naar Windsor Castle.

Afscheidsdienst

Kist_prins_Philip_aanvang_dienst.jpg
Queen_Elizabeth_kapel_uitvaart_prins_Philip.jpg
Prins_charles_en_hertogin_Camilla.jpg
William_en_Catherine_afscheidsdienst_Philip.jpg
Prins_Harry_uitvaart_prins_Philip.jpg

Koningin Elizabeth zat vanwege de coronaregels met een mondkapje op alleen in de kapel. Ook de vier kinderen van Elizabeth en Philip, de schoondochters Camilla en Sophie, de acht kleinkinderen en hun partners, en enkele andere familieleden waren bij de dienst aanwezig. Meghan, de hoogzwangere vrouw van prins Harry, was er niet bij.

Lees verder onder de foto's.

Tijdens de dienst klonken liederen die door de hertog van Edinburgh zelf waren uitgezocht. Verschillende passages uit de Bijbel werden door de Dean van Windsor en de aartsbisschop Justin Welby voorgelezen en gebeden. Ook klonken de Last Post en het Britse volkslied God Save the Queen.

Lees verder onder de foto's.

Rouwstoet

De kist van prins Philip lag tot de uitvaart in de privé-kapel van Windsor. Twintig minuten voor de afscheidsdienst werd de kist door militairen op een door Philip ontworpen Land Rover getild. De groene wagen reed stapvoets naar de kapel. Achter de auto liepen onder anderen prins Charles, prinses Anne, prins Edward, prins Andrew, prins William en prins Harry.

De prinsen William en Harry liepen een stuk uit elkaar, zoals eerder al was aangekondigd. De twee broers, die uit elkaar zijn gegroeid, werden in de rouwstoet gescheiden door hun neef Peter Phillips, het oudste kind van prinses Anne. Koningin Elizabeth volgde in haar Bentley, de officiële staatsauto van de vorstin.

Lees verder onder de foto's.

Over de kist was Philips eigen vlag gedrapeerd. Op die vlag staan verschillende elementen uit zijn leven: zijn Deense en Griekse herkomst, een verwijzing naar de Mountbatten-familie en het kasteel in Edinburgh, naar zijn titel. Ook waren zijn militaire pet en zijn zwaard op de kist gelegd.

Bij St. George's Chapel wachtten onder anderen de vrouwelijke royals Camilla, Catherine en Sophie op de aankomst van de rouwstoet. 

Lees verder onder de foto's.

Aankomst royals

De koninklijke familie verenigde zich voor aanvang van de uitvaart in Windsor Castle. Prins William en echtgenote Catherine vertrokken rond 13.00 uur Britse tijd met de auto vanuit Kensington Palace. Het paar werd gespot door een fotograaf.

Bloemenzee

Er liggen veel bloemen bij Windsor Castle. Ook op de dag van de uitvaart legden verschillende Britten bloemen neer. Prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth, nam vrijdag samen met zijn vrouw Sophie en dochter Louise, een kijkje bij de bloemenzee bij Windsor Castle.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--