Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: Wat heeft prinses Beatrix met draken?

17 november 2023 · Leestijd 3 min

Van Drakensteyn tot De Groene Draeck en Rocca dei Draconi: zo op het eerste oog heeft prinses Beatrix veel met draken. Maar is dat wel echt zo? Wij zochten het voor je uit.

Dat een aantal van prinses Beatrix' bezittingen een naam hebben die verwijst naar een draak, is eigenlijk puur toeval.

Kasteel Drakensteyn

Het kasteel waar prinses Beatrix woont, staat bekend als Drakensteyn. De naam van Beatrix' huis stamt al uit de veertiende eeuw. Toen was er op de plek van het huidige kasteel een hofstede, een landgoed in het bezit van de rijke klasse. De hofstede was in handen van Frederik van Drakenburg. In 1546 verloor de familie Van Drakenburg de hofstede in Lage Vuursche. Drakensteyn werd in dat jaar overgenomen door Ernst van Reede. Zijn zoon liet in 1640 het huidige Kasteel Drakensteyn bouwen.

Lees verder onder de foto.

Drakensteyn
Kasteel Drakensteyn vanuit de lucht.

Door de eeuwen heen is Kasteel Drakensteyn meerdere malen aangepast. In de achttiende eeuw werden de Ionische zuilen van het gebouw verwijderd. Vanaf 1807 was het kasteel in bezit van de familie Bosch van Drakestein. Prinses Beatrix kocht Drakensteyn in 1959 van de familie over. Toen Beatrix één jaar koningin was, verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch. Sinds haar abdicatie woont de prinses weer in Kasteel Drakensteyn.

Lees verder onder de foto.

Drakensteyn-Beatrix-Claus

Groene Draeck

De Groene Draeck is de zeilboot van prinses Beatrix. Het jacht was een cadeau van de Nederlandse bevolking voor de achttiende verjaardag van de prinses. De lemsteraak is vernoemd naar de 'Vlieghende Groene Draeck', een oorlogsschip uit de zestiende eeuw. Om zijn naam eer aan te doen, staat er een gevleugelde draak op de boot.

Lees verder onder de foto.

Groene-Draeck
1968: Prinses Beatrix en prins Claus varen met de Groene Draeck naar Drimmelen (Noord-Brabant).

De Groene Draeck beschikt in totaal over acht slaapplaatsen. Beatrix gebruikt de zeilboot nog vaak. Af en toe leent ze het schip uit aan koning Willem-Alexander, die de lemsteraak afgelopen mei nog gebruikte tijdens een streekbezoek aan de Waddeneilanden. De Groene Draeck ligt onder vuur vanwege de dure onderhoudskosten, die door het Ministerie van Defensie betaald worden. Recent bleek dat het hout voor de renovatie in 2022, teakhout uit Myanmar, verboden is om te importeren naar Nederland.

Lees verder onder de foto.

Groene Draeck
2023: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een streekbezoek aan de Waddeneilanden.

Rocca dei Draconi

Het vakantiehuis van prinses Beatrix staat in Tavarnelle, een dorpje in de Italiaanse regio Toscane. Prinses Beatrix en prins Claus kregen de villa in 1975 cadeau van Italiaanse vrienden. Het terrein is voorzien van een groot stuk land, waar wijn geproduceerd wordt. Ook is er genoeg plek voor een zwembad en een tennisbaan.

Lees verder onder de foto.

Rocca-dei-Draconi
1980: prinses Beatrix poseert met haar gezin voor Rocca Dei Draconi.

De naam van het vakantiehuis, Rocca dei Draconi, is een Italiaanse vertaling van Drakensteyn. Beatrix en Claus hebben de villa dus vernoemd naar hun Nederlandse woning. Het landgoed is een geliefde plek voor de koninklijke familie, daarom was Rocca dei Draconi een aantal keer toneel voor de jaarlijkse fotosessie.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun dochters prinses Catharina-Amalia en
2006: Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun dochters prinses Catharina-Amalia en prinses Alexia poseren bij het vakantiehuis Rocca Dei Draconi in het Italiaanse Tavernelle (Toscane).
Binnenkijken in Kasteel Drakensteyn van prinses Beatrix

Lees ook over:

Binnenkijken in Kasteel Drakensteyn van prinses Beatrix

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--