Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De band tussen Beatrix en Tavarnelle

11 juli 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix heeft door de coronacrisis de afgelopen maanden geen bezoek kunnen brengen aan haar Italiaanse 'Drakensteyn', het in Tavarnelle Val di Pesa gelegen 'Rocca dei Draconi'. Dat kreeg zij ooit cadeau van goede Italiaanse vrienden en werd een vertrouwd toevluchtsoord in goede en slechte tijden. Dat er afgelopen weekeinde is ingebroken tijdens de afwezigheid van de 'custode' - de huisbewaarder - zal ze niet fijn hebben gevonden, maar volgens de laatste berichten zijn er geen waardevolle spullen gestolen.

Het koninklijk vakantieverblijf in Toscane is nooit zo bekend geworden als 'De Gelukkige Olifant' in het Italiaanse Porto Ercole. Als prinses en daarna als koningin was Beatrix niet zo happig om de media uit te nodigen voor een fotosessie op haar 'podere', heel anders dan haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard aan de kust. De laatste keer dat Beatrix de pers ontving is deze maand negen jaar geleden, in 2011. Alle aandacht ging toen al uit naar het gezin van haar oudste zoon Willem-Alexander.

"Het is nog altijd leuk", aldus Beatrix destijds, die met haar gezin in oktober 1975 voor het eerst vakantie vierde in deze opgeknapte boerenhoeve met zijn olijfbomen en wijngaard. "Er liggen hier veel herinneringen", vertelde Willem-Alexander toen "en er komen steeds weer nieuwe bij". Tegenwoordig echter minder omdat hij in de jaren daarna koos voor een eigen huis in Griekenland, nadat de aanschaf van een vakantieverblijf in Mozambique op teveel weerstand stuitte in de samenleving en het parlement.

De boerderij ligt midden in het land van de chiantiwijn, op 30 kilometer van Florence. In dit deel van Toscane is de bevolking van nature weinig spraakzaam, en opschepperij of uiterlijk vertoon wordt door de meesten niet op prijs gesteld, vertelde burgemeester Stefano Fusi voorafgaand aan de fotosessie van 2006. Trots liet hij toen zien dat de 'Regina d'Olanda' in 1988 ereburger van Tavarnelle was geworden. "We zijn zeer trots dat de Nederlandse koninklijke familie hier de vakanties doorbrengt."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--