Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: waar worden koninklijke juwelen bewaard?

16 december 2024 · Leestijd 2 min

Bij staatsbanketten en galadiners worden de mooiste juwelen tevoorschijn gehaald. Maar waar worden die bijzondere stukken bewaard? Juwelenhistoricus Martijn Akkerman geeft antwoord op deze kijkersvraag.

Ook afgelopen week was het in Nederland weer tijd voor koningin Máxima en prinses Amalia om te schitteren. Tijdens het staatsbanket verscheen de koningin met het Mellerio-diadeem en de prinses droeg voor de tweede keer het huwelijksdiadeem van haar moeder. Het zijn juwelen die generaties teruggaan en nog steeds worden gedragen door verschillende familieleden. Waar worden deze kostbare juwelen bewaard?

Kluiskamer

"De juwelen van de familie bevinden zich in een kluiskamer in één van de paleizen", vertelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Sommige juwelen worden vaker thuis opgeslagen. "Het Korenaar-diadeem werd vroeger ook wel Het Loo-diadeem genoemd. Het juweel was vaak op Het Loo omdat prinses Margriet het regelmatig droeg." Al haar schoondochters droegen het diamanten diadeem tijdens hun huwelijk. "De andere juwelen liggen in een kluiskamer, veilig opgeborgen", weet Martijn.

Lees verder onder de foto's.

ANP-302107630
Prinses Margriet met het Korenaar-diadeem.
ANP-301871707
Prinses Aimée draagt het diadeem op haar huwelijksdag op 20 oktober 2005.

Diadeem thuisbezorgd

Voor bijzondere gelegenheden worden de juwelen uit de schatkamer gehaald. "Er zijn heel veel diademen die door verschillende familieleden worden gedragen. Ze weten van tevoren wat ze nodig hebben. Het juweel wordt dan uit de kluis gehaald en naar de plek waar ze wonen gebracht." Daar worden de royals klaargemaakt voor het evenement. Zo kon het waarschijnlijk ook zo zijn dat prinses Amalia als klein meisje al eens het Mellerio-diadeem droeg. "Het diadeem zal op dat moment gewoon op de Eikenhorst zijn geweest omdat koningin Máxima het die avond op moest", denkt Akkerman.

Lees verder onder de foto.

Prinses Amalia Mellerio-diadeem - RVD
Al van kinds af aan heeft de prinses een fascinatie voor juwelen.

Credenstafel

Er is een aantal juwelen opgeslagen bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Dat is de regalia-set bestaande uit de kroon, scepter en rijksappel. "In Nederland heb je alleen de inhuldigingsjuwelen die op de credenstafel liggen met de inhuldiging", vertelt Martijn Akkerman. Op die tafel liggen tijdens de inhuldiging de kroon, de scepter, de rijksappel en in het midden de Grondwet en het Statuut voor het Koninkrijk. Deze eeuwenoude stukken worden niet gedragen tijdens de inhuldigingsceremonie omdat een koning in Nederland niet wordt gekroond maar wordt beëdigd en ingehuldigd.

Ook interessant om te lezen: wat is het verschil tussen een inhuldiging en kroning?

ANP-323180743
De regalia tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.
ANP-323181122
De inhuldigingsjuwelen worden in Nederland niet gedragen door de vorst maar liggen op de credenstafel.

Beeld: ANP / RVD

Geschreven door

Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--