Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijktip voor zaterdagavond: unieke documentaire over prins Philip

18 december 2021 · Leestijd 3 min

Deze zaterdag een speciale aflevering van Blauw Bloed, waarin de EO de documentaire 'Prince Philip: The Royal Family Remembers' uitzendt. In deze unieke documentaire blikt de Britse koninklijke familie terug op het leven van de dit jaar overleden prins Philip (1921-2021). Het filmportret bevat behalve interviews ook beelden uit het privéarchief van koningin Elizabeth.

Bijna alle leden van het Britse koningshuis komen in de documentaire aan het woord. Onder anderen prins Charles, zijn zus prinses Anne en zijn zonen William en Harry halen herinneringen op aan hun op 99-jarige leeftijd overleden vader en opa. De gesprekken met de royals zijn zowel voor als na het overlijden van de hertog van Edinburgh opgenomen.

Je leest hieronder meer.

De echtgenoot van koningin Elizabeth wordt door zijn familie vooral herinnerd als een man - die meer dan zeventig jaar - een geweldige steun voor de Queen was. "Zijn grootste prestatie was de koningin ondersteunen", meent prinses Anne, de enige dochter van Philip en Elizabeth. Volgens prins William is zijn opa altijd een grote kracht geweest achter "alles wat we hebben gedaan".

Prins_Charles_docu.png

Prins Charles is blij dat hij zoveel tijd met zijn vader heeft gehad. "We hebben geluk gehad dat we bijna honderd jaar van hem hebben kunnen genieten." In documentaire is onder meer te zien hoe Charles zijn vader op 8 april opbelt, de dag voordat Philip zou overlijden. Het telefoongesprek gaat over het feestje voor zijn 100e verjaardag. "Dan moet ik wel nog in leven zijn hè?", reageert Philip daarop. Charles kon er op dat moment wel om lachen. "Ik wist dat je dat zou zeggen!"

Lees meer onder de afbeelding.

Ook Philips liefde voor barbecueën, vliegen en de natuur komen ter sprake. Koningin Elizabeth is niet geïnterviewd voor de documentaire, maar stelde wel haar privéarchief open voor de filmmakers. Daaruit pikten zij niet eerder uitgezonden beelden, onder meer van Philip als vader van zijn twee oudsten Charles en Anne. Te zien is hoe Philip op een driewieler plezier maakt op het bordes van hun woonhuis. Een jonge koningin Elizabeth holt achter het gezelschap aan.

Lees verder onder de foto's.

De documentairemakers zijn ook in Buckingham Palace geweest om het personeel van prins Philip te ontmoeten en zijn studeerkamer, privékantoor en bibliotheek vast te leggen. Het resultaat is een historisch portret van de hertog van Edinburgh, gefilmd tijdens zijn 100e levensjaar - voor en na zijn dood – en toont alleen degenen die hem het beste kenden: zijn familie en naaste medewerkers. Kijken dus!

Je ziet de documentaire 'Prince Philip: The Royal Family Remembers' zaterdag 18 december om 19:25 uur op NPO 2.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--