Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kledingwissel van Máxima in Amsterdams paleis

31 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima kwam donderdag maar liefst drie keer in actie in Amsterdam. Na het niet vooraf aangekondigde werkbezoek aan het VUmc volgde het bijwonen van de lancering van het Borski Fund. Daarna ging ze naar het Stedelijk Museum voor de uitreiking van de Prix de Rome. Het Koninklijk Paleis op de Dam gebruikte ze om zich om te kleden.

Máxima heeft eerst in de ochtend een werkbezoek gebracht aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Het bezoek stond in het teken van neurowetenschappen en de geestelijke gezondheidszorg. De koningin schrok niet terug van het nauwkeurig bekijken van de aanwezige menselijke hersenen. Ze had die al eens van nabij gezien toen ze langsging bij de Nederlandse Hersenbank.

De koningin vroeg tijdens het bezoek honderduit. Het onderzoek in Amsterdam dient talrijke doelen, maar heeft vooral de patiënt als uitgangspunt. Het was, zo hoorde Máxima, niet 'onderzoek vanwege het onderzoek'. En de resultaten worden gedeeld. "Open source", aldus de koningin.

Lees verder onder de foto's.

Onderzoeken en demonstraties

Ze kreeg uitleg over hoe het onderzoek onder meer bij de ziekte van Alzheimer van nut kan zijn, hoe medicijnen veel gerichter en beter kunnen worden toegediend: onderzoek op maat, aangepast aan de persoon. Ook wordt er gekeken of en hoe verslavingsgedrag - bijvoorbeeld roken - kan worden aangepakt. Hoe kunnen de prikkels die aanzetten tot roken worden onderdrukt? Geen sinecure wist Máxima bij een kijkje in het MeMoLab, want roken deden mensen vaak al tientallen jaren lang.

Aansluitend bekeek Máxima diverse demonstraties van hersenonderzoek in het Translationeel Hersenlaboratorium, dat innovaties uit het lab dicht bij de patiënt brengt. Vervolgens ging de koningin in gesprek met experts over de vraag hoe onderzoek tot vernieuwing leidt in de neurowetenschappen en geestelijke gezondheidszorg.

Kledingwissel

Na het bezoek aan het VUmc ging Máxima naar het museum van Loon om de lancering van het Borski Fund bij te wonen. Een uitgebreid verslag daarvan lees je hier.

Voor haar derde bezoek van de dag koos Máxima voor een kledingwissel. Voor haar eerste twee bezoeken bestond haar outfit uit een broekpak van auberginekleurige wol van modehuis Natan. Die bevat enkele bijzondere details. De kleding heeft een asymmetrisch ceintuur bij de heup en een brede omslag bij de pantalon. Twee elementen die uit de wintercollectie van het Belgische modehuis komen. In de middag droeg Máxima vervolgens een wollen mantel en kanten japon van Claes Iversen, gecombineerd met een goudkleurige relevé.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prix de Rome

Als laatste stop van de dag ging de koningin langs bij de uitreiking van de Prix de Rome 2019. Dat is de oudste prijs in Nederland voor beeldende kunstenaars onder de 40 jaar. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte de winnaar bekend. De winnaar is Rory Pilgrim geworden voor zijn film 'The Undercurrent'. Daarmee won hij een geldbedrag van 40.000 euro en mag hij een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--