Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom niet alle kleinkinderen van koningin Elizabeth prinsen en prinsessen zijn

13 april 2024 · Leestijd 4 min

Het is je misschien wel eens opgevallen dat sommige kleinkinderen van de in 2022 overleden koningin Elizabeth de titel prins of prinses dragen, en anderen niet. Maar waarom is dat eigenlijk?

Koningin Elizabeth (1926-2022) heeft in totaal acht kleinkinderen. De helft van hen draagt de titel prins of prinses, de andere helft niet. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

Eeuwenoude traditie

Een eeuwenoude traditie in de Britse koninklijke familie bepaalt dat de koninklijke titels alleen doorgegeven kunnen worden via de mannelijke lijn. Dat zou betekenen dat alleen de zonen van koningin Elizabeth (Charles, Andrew en Edward) de titel van prins of prinses door kunnen geven aan hun kinderen. Bij de kinderen van - toen nog - prins Charles en prins Andrew is dit ook gebeurd. Dit zijn namelijk de prinsen William en Harry, en de prinsessen Beatrice en Eugenie. Die laatste twee zie je hieronder met hun oma op de foto.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitzondering voor prinses Anne

Toch is dit niet de reden dat de kinderen van prinses Anne, Peter en Zara Phillips [later Tindall vanwege haar huwelijk met Mike Tindall red.], geen titel hebben gekregen. Dat dit zo is, heeft namelijk alles te maken met de beslissing die hun ouders hebben gemaakt. Toen prinses Anne trouwde met hun vader, Captain Mark Phillips, is hem door koningin Elizabeth de titel van graaf aangeboden. Zijn eventuele kinderen zouden deze titel dan ook krijgen. Mark Phillips heeft deze titel echter niet aangenomen en dat betekende dat zijn kinderen geen graaf of gravin konden worden.

Lees verder onder de foto.

Anne-Mark
1973: prinses Anne en Mark Phillips op hun trouwdag.

Maar niet alleen zíjn besluit was van invloed op de titels van zijn kinderen. Ondanks dat Mark Phillips de titel van graaf niet aannam, besloot koningin Elizabeth een uitzondering te maken voor de kinderen van haar enige dochter waardoor zij alsnog een titel konden krijgen. Maar prinses Anne sloeg het aanbod van haar moeder af, omdat ze hoopte dat haar kinderen een normalere jeugd zouden krijgen als ze geen koninklijke titel hadden. In 2020 blikte ze in Vanity Fair terug op dat besluit. "Ik denk dat het waarschijnlijk makkelijker voor hen was. De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat er nadelen zitten aan het hebben van een koninklijke titel. Dus ik denk dat het, het juiste was om te doen".

Lees verder onder de foto.

Prinses Anne en Zara
Prinses Anne en haar dochter Zara.

Zara Tindall vertelde in 2023 in een podcast van Rob Burrow dat ze blij is met het besluit dat haar moeder destijds heeft gemaakt. "Ik had geluk dat mijn moeder ons geen titels gaf en ik prijs haar voor dat besluit. We hebben veel geluk gehad dat we het op onze eigen manier konden doen", aldus Zara over de jeugd van haar en haar broer Peter.

Lees ook: het liefdesverhaal van Zara Phillips en Mike Tindall.

De kinderen van prins Edward

Ook de kinderen van prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth en prins Philip, hebben niet de titel van prins of prinses. Hij en zijn vrouw hertogin Sophie hebben dat voor hun kinderen zo besloten. In 2020 vertelde Sophie daarover aan The Sunday Times dat ze hun kinderen proberen groot te brengen met het besef dat ze "moeten werken voor hun geld" en dat ze daarom besloten hebben de titel van prins en prinses niet te gebruiken. Helemaal titelloos zijn Louise en James overigens niet, want zij gaan door het leven als Lady Louise en James, burggraaf van Severn en graaf van Wessex.

Lady Louise en James trooping the colour
Lady Louise en James, de kinderen van prins Edward en hertogin Sophie.

Bron: ANP, Instagram @thewindsorsfamily

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--