Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning achter knuppel nieuw regeringsvliegtuig

19 juni 2019 · Leestijd 3 min

Goed nieuws voor de piloot Willem-Alexander van Oranje. Hij krijgt de mogelijkheid zelf het nieuwe regeringsvliegtuig PH-GOV te besturen. Dit omdat de regering heeft besloten de operatie van de Boeing 737 - onderhoud en het leveren van de bemanning - onder te brengen bij de KLM. En juist bij deze luchtvaartmaatschappij is de koning als piloot bevoegd om een 737 te vliegen.

Koning Willem-Alexander in het oude regeringstoestel PH-KBX.
Koning Willem-Alexander in het oude regeringstoestel PH-KBX.

Als KLM-vlieger mocht Willem-Alexander ook het vorige regeringstoestel PH-KBX, een Fokker 70, vliegen. De uren die hij in dat toestel maakte, telden mee voor de vlieguren die nodig zijn om zijn bevoegdheid als piloot te houden. Maar, zo legde de koning al eens uit, het leeuwendeel van zijn vlieguren komt van zijn bijbaan als piloot van de KLM. Hij maakte zich dan ook niet druk over waar de nieuwe PH-GOV zou worden ondergebracht, zo vertelde hij. Of hij er nu zelf in mocht vliegen of niet, het enige wat echt aantikte voor zijn licentie waren de 'commerciële' uren bij KLM.

Lees verder onder de foto.

Omscholen

Willem-Alexander moest zich overigens wel laten omscholen nadat de KLM had besloten een einde te maken aan het gebruik van de vertrouwde Fokker-toestellen. De koning koos voor een opleiding tot piloot voor de Boeing 737, een toestel waarmee grotere afstanden kunnen worden afgelegd.

KLM liet dinsdag weten 'trots' te zijn het nieuwe regeringsvliegtuig te mogen beheren. ''Wij zullen onze kennis en expertise inzetten om hier een succes van te maken'', zei managing director René de Groot. Dat bij koninklijk gebruik voortaan ook weer een koninklijke piloot beschikbaar is, vertelde De Groot niet.

Eerste vlucht

Het oude regeringstoestel.
Het oude regeringstoestel.

Het nieuwe regeringsvliegtuig kan begin augustus zijn eerste officiële vlucht maken. Vliegtuigbouwer Boeing heeft de PH-GOV vrijdag overgedragen aan Nederland, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Het toestel zou eigenlijk begin dit jaar al worden geleverd. Maar het is van binnen grondig verbouwd, en daarvoor moest de Europese luchtvaartautoriteit nog papieren verstrekken. Inclusief de verbouwing door GKN Fokker heeft het vliegtuig ongeveer 90 miljoen euro gekost.

Lees verder onder de foto.

Zelf bezoeken?

Het publiek kan zaterdag 6 juli het nieuwe regeringsvliegtuig PH-GOV op vliegbasis Woensdrecht komen bekijken. Het toestel is officieel overgedragen aan Nederland en is naar verwachting in augustus beschikbaar. Dat betekent dat koning Willem-Alexander desgewenst de machine nog kan aanvragen voor gebruik tijdens zijn zomervakantie.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--