Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning bleef hopen op teken van Friso

26 april 2017 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft in een openhartig televisie-interview een inkijkje gegeven in zijn persoonlijkheid. Hij omschreef zichzelf als emotioneel, vasthoudend en veeleisend en in zijn jeugd als een brutale, vervelende puber. Tegenwoordig zit hij beter in zijn vel en voelt hij zich op zijn gemak, zo vertelde de koning aan Wilfried de Jong in het vraaggesprek op de Eikenhorst.

In het gesprek kwamen niet alleen zijn jeugdjaren op kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche aan bod, door Willem-Alexander omschreven als een "mooie tijd", maar ook de enorme rivaliteit tussen de drie broers die elkaar verbaal de baas probeerden te blijven.

"Het was hakken of gehakt worden", aldus de koning, die daardoor leerde ad rem te zijn, maar uit die ervaring ook een zekere spreekangst ontwikkelde. Hij wilde anderen niet op dezelfde manier afkappen als de drie prinsen onderling deden. In dat verband zei hij ook de soms onbehouwen kritiek van zijn overleden broer prins Friso te missen. "Als je het niet meer hebt, mis je het echt."

Friso
Koning Willem-Alexander vertelde dat hij regelmatig naast het bed van zijn broer prins Friso heeft gezeten, hopend op een teken dat zijn toestand vooruitging toen hij in coma lag. "Maar op een gegeven moment is het ook wel duidelijk dat er geen progressie meer is, dat er weinig hoop meer is".

Volgens Willem-Alexander waren er af en toe positieve signalen bij Friso, "maar dan zeiden ze: neem het als een geschenk, niet als hoop." In die periode zag hij zijn moeder, koningin Beatrix, veranderen. "Ik zag wat er gebeurt met een moeder als ze een kind verliest. Dan besef je pas welke onverantwoorde dingen je zelf hebt gedaan en welk effect dat heeft op je moeder. Ze verliest een deel van zichzelf."

Prins Friso werd in februari 2012 bedolven onder een lawine tijdens het skiën, lag anderhalf jaar lang in coma en overleed in augustus 2013.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--