Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Boudewijn van België is 30 jaar geleden overleden

31 juli 2023 · Leestijd 3 min

Dertig jaar geleden was België in rouw. Op 31 juli 1993, vandaag precies dertig jaar geleden, overlijdt koning Boudewijn plotseling aan een hartstilstand. Wij hebben een aantal foto's van de koning op een rij gezet.

Op 7 september wordt Boudewijn geboren als tweede kind van koning Leopold III en koningin Astrid. Hij heeft een oudere zus, prinses Joséphine-Charlotte, en een jongere broer, prins Albert (nu koning Albert). Op 4-jarige leeftijd overlijdt zijn moeder, Astrid, op tragische wijze tijdens een auto-ongeluk. 

Lees verder onder de foto's. 

Leopold III, Albert en Boudewijn
Leopold met zijn drie kinderen na het overlijden van Astrid.
Boudewijn
Boudewijn en Leopold III
Boudewijn met zijn vader Leopold.

Tijdens de oorlog woont het gezin een tijd in het buitenland, Frankrijk en Spanje. Leopold hertrouwt in 1941 met prinses Lilian. Samen krijgen ze drie kinderen. Na de oorlog woont Boudewijn met zijn familie in Zwitserland, waar hij naar school gaat in Genève. 

Boudewijn en Albert
Leopold en Lilian met de kinderen. Links op de foto staan Boudewijn en zijn halfzusje. Rechts zie je Albert en Joséphine-Charlotte.

In 1950 keren ze terug en draagt koning Leopold de macht over aan zijn zoon Boudewijn. Een jaar later doet hij officieel afstand van de troon en wordt Boudewijn, die op dat moment pas 21 jaar oud is, de vijfde koning der Belgen.

Lees verder onder de foto's. 

Leopold III en Boudewijn
Leopold ondertekent de akte van abdicatie.
Boudewijn
Boudewijn legt de eed af.

Huwelijk 

Na tien jaar koningschap trouwt hij in 1960 met de Spaanse Fabiola Mora y Aragón. Het huwelijk blijft kinderloos, ondanks dat koningin Fabiola meerdere keren zwanger wordt. 

Huwelijk Boudewijn en Fabiola
Fabiola en Boudewijn
Fabiola is een grote steun voor Boudewijn.
Boudewijn en Fabiola

Het wordt dan ook duidelijk dat zijn neef (op dat moment nog) prins Filip op een dag koning zal worden. Boudewijn helpt de zoon van zijn broer bij de voorbereiding op de troon. Ook wordt Filip door Fabiola en Boudewijn onder de vleugels genomen ten tijde van de huwelijkscrisis van zijn ouders koning Albert en koningin Paola. 

Filip, Boudewijn en Fabiola
Filip met zijn oom en tante.

Rol als koning 

Boudewijn zet zich in om de eenheid van het land te bewaren en benadrukt dit ook in vele toespraken. In 1976 wordt de Koning Boudewijnstichting opgericht ter ere van zijn 25-jarig koningschap. Deze organisatie wil de levensomstandigheden van de bevolking verbeteren. Tegenwoordig is koningin Mathilde erevoorzitster van de stichting.  

Boudewijn

In 1990 is Boudewijn voor één dag geen koning. Hij weigert om zijn handtekening te zetten onder de abortuswet en schrijft in een brief aan premier Martens dat hij last heeft van gewetensnood en de wet niet zal ondertekenen. De koning heeft zelf nooit kinderen kunnen krijgen en is katholiek. De regering besluit Boudewijn voor een dag in de onmogelijkheid te verklaren om te regeren. 

Lees verder onder de foto's. 

Boudewijn
Boudewijn en Fabiola
Boudewijn en Fabiola.

Drie jaar later, op 31 juli 1993, overlijdt Boudewijn aan een hartaanval tijdens een vakantie in het zuiden van Spanje. Hij is op dat moment 62 jaar oud, al 42 jaar koning van het land Boudewijn en zeer geliefd door het volk.

Privéfoto's

Het Belgische hof staat, een dag van te voren, stil bij de overlijdensdatum van koning Boudewijn. Op social media delen zij een reeks privéfoto's. Bij de fotoserie staat de tekst: 'Morgen zal het exact 30 jaar geleden zijn dat Koning Boudewijn overleed in zijn vakantieoord in Motril. We herdenken de vijfde Koning der Belgen door terug te blikken met enkele vakantiefoto’s uit het archief van de Koninklijke Familie'. 

Koning_Boudewijn_privéfoto
Koning_Boudewijn_Filip_privéfoto
Koning_Boudewijn_Fabiola_privéfoto
Koning_Boudewijn_privéfoto
Koning_Boudewijn_Fabiola_privéfoto
Koning_Boudewijn_privéfoto
Koning_Boudewijn_privéfoto

Foto's: @belgianroyalpalace & ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--