Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Carl Gustaf blikt terug op moeilijke tijd

6 juni 2020 · Leestijd 2 min

De Zweedse koning Carl Gustaf heeft zaterdagavond zijn volk toegesproken ter ere van de nationale feestdag. Hij sprak daarin veelvuldig over de moeilijkheden die iedereen heeft moeten doorstaan door de coronacrisis.

De koning zegt dat hij vele feestdagen heeft gevierd, maar dat geen enkele lijkt op die van dit jaar. "Het is voor veel mensen een moeilijke tijd geweest. Duizenden hebben naaste familieleden en vrienden verloren. Anderen zijn hun levensonderhoud, doop, bruiloften en begrafenissen verloren."

Zweden was een van de weinige landen die geen enkele vorm van een lockdown toepaste naar aanleiding van de corona-epidemie. "Belangrijke ceremonies zijn uitgesteld, de toekomst is dus onzeker." De koning legt de aandacht op de studenten die hun afstudeerceremonie niet konden bijwonen.

Carl Gustaf bedankte de Zweedse natuur, waar hij en vele anderen in de risicogroep de laatste tijd hun heil vonden. "Een ding dat altijd blijft is onze natuur. Het is net zo toegankelijk en mooi als altijd en een rijke bron van kracht en comfort. Ik hoop dat iedereen deze zomer de kans krijgt om onze rijkdom te ervaren."

De koning sloot af door iedereen een fijne feestdag te wensen: "Deze traditie wordt gehandhaafd, ik denk dat het een belangrijk en goed symbool is voor Zweden. Het Zweden dat bijeen blijft en blijft bestaan, zelfs als het moeilijk is. Daarmee wens ik u een gelukkig einde van een feestdag die net iets anders is dan we gewend zijn."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--