Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder afscheid voor koning en koningin

6 juli 2021 · Leestijd 3 min

De tweede dag van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Duitsland brengen stemt weemoedig. Het koningspaar gaat namelijk langs in 'de wasmachine', zoals het kantoor van bondskanselier Angela Merkel in de volksmond vanwege de opvallende vorm wordt genoemd. Het gebouw kennen Willem-Alexander en Máxima al – ze waren er twee keer eerder – maar bij Angela Merkel zijn ze voor het laatst.

Merkel heeft zich bij de in september te houden verkiezingen niet herkiesbaar gesteld en verdwijnt dus binnen enkele maanden van het Duitse politieke toneel en daarmee ook van het internationale toneel. En dat stemt weemoedig en misschien wel een beetje bedroefd zoals koning Willem-Alexander maandagavond al liet doorschemeren tijdens zijn toespraak bij het door bondspresident Frank-Walter Steinmeier aangeboden staatsbanket in Slot Bellevue.

De koning sprak over de samenwerking die tussen Nederland en Duitsland tot stand is gekomen en die na de Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker en sterker is geworden. Denk daarbij maar aan de opvang van coronapatiënten in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen of het niet sluiten van de landsgrenzen tijdens de coronapandemie. ,,Onder al die samenwerkingsrelaties ligt een fundament van hechte vriendschap. Van groot vertrouwen. Van verwantschap. En ook van trots dat we samen met U optrekken, in Europa en in de wereld”, zei Willem-Alexander.

Het koningspaar bezocht eerder op de ochtend de Rijksdag, waar het Duitse parlement is gevestigd.
Het koningspaar bezocht eerder op de ochtend de Rijksdag, waar het Duitse parlement is gevestigd.

,,Wie daaraan een ongekende bijdrage heeft geleverd, is bondskanselier Merkel. Bijna zestien jaar lang was zij ook voor de mensen in Nederland een baken van betrouwbaarheid in een onzekere wereld. Zij is de Nederlanders dierbaar geworden. Sprekend op onze Bevrijdingsdag, 5 mei, ging zij moeilijke thema’s niet uit de weg. 'Vergangenes können wir nicht ungeschehen machen' zei ze – het verleden kunnen we niet uitwissen – 'Daraus die richtigen Lehren zu ziehen, das jedoch können und das müssen wir'- maar daaruit de juiste lessen trekken kunnen en moeten we.”

Het koningspaar meldt zich daarom dinsdag bij het Bundeskanzleramt voor een afscheidsbezoek. Merkel hoeft haar Nederlandse bezoekers die ze de afgelopen jaren met regelmaat heeft ontmoet – koningin Máxima ook bij haar VN-werk, zowel in Davos als New York en Berlijn – niet weer op het balkon de stad te laten zien. Dat is bij bezoeken in 2011 en 2013 al gebeurd. Nu kan worden teruggeblikt op Merkels uitzonderlijke staat van dienst en op versterking van de band met ons land.

ANP-433460193.jpeg

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--