Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Filip en prins Gabriël wachten vergeefs op lancering ruimtesonde

13 april 2023 · Leestijd 2 min

De geplande lancering van een Europese ruimtesonde donderdag is niet doorgegaan. Bijna 10 minuten voordat de draagraket zou opstijgen, stopte het aftellen. Het risico op bliksem bij de lanceerbasis in Frans-Guyana is te groot, besliste de vluchtleiding van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Belgische koning Filip en zijn zoon prins Gabriël zouden de lancering bijwonen.

Bovenin de raket zit de Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), die naar de planeet Jupiter moet vliegen. Rond Jupiter draaien ongeveer honderd manen. Drie daarvan (Ganymedes, Callisto en Europa) hebben een oppervlak van een dikke korst ijs, met eronder mogelijk vloeibaar water. Als dat inderdaad zo is, zou daar misschien leven mogelijk kunnen zijn, of was daar vroeger wellicht leven mogelijk. 

Lees verder onder de foto!

Filip_Gabriël_ lancering_raket_Frans-Guyuna

De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is vrijdag om 14.14 uur Nederlandse tijd. Filip en Gabriël waren dinsdag al naar Frans-Guyana afgereisd voor de lancering. Persbureau Belga meldde toen dat koning Filip eventueel een dag langer in Frans-Guyana zou blijven, mocht de lancering worden uitgesteld. Of Gabriël er dan ook nog bij is, werd niet gezegd. Het is de eerste keer dat de 19-jarige Gabriël samen met zijn vader een officiële buitenlandse reis maakt.

We plaatsten woensdag ook al een artikel over het eerste buitenlandse bezoek van prins Gabriël, heb je dit gemist? lees het hieronder!

Koning Filip en prins Gabriël bezoeken lanceerplek ruimtesonde

Lees ook over:

Koning Filip en prins Gabriël bezoeken lanceerplek ruimtesonde

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--